Monicas tips inför julen på deckare och kriminallitteratur

Här kommer Monica Gullmans tips inför julen på deckare och
kriminallitteratur

Arnaldur Indridason, Det tyska huset.
Året är 1941 och amerikanska och engelska styrkor finns strategiskt utplacerade i Reykjavik för att skydda islänningarna mot en tysk invasion. En isländsk handelsresande hittas skjuten i huvudet, vapnet är en amerikansk pistol. Så börjar sökandet på den skyldige, en isländsk kriminalare. En amerikansk utredare måste nu fort utreda brottet, men det visar sig inte vara så lättlöst.

Arnaldur Indridason är en av nordens främste deckarförfattare, han har fått mängder av priser för sitt författarskap och är en av mina favoritförfattare i genren. 

Belinda Bauer, De vackra döda.
Thrillerdrottningen från Wales har fått massor av priser, fyra gånger har hon nominerats till priset Årets bästa översatta kriminalroman av Svenska Deckarakademin.
Eve Singer är kriminalreporter på TV och beroende av döden i sitt arbete. Det är också mördaren, inte nog med att han mördar och är beroende, han tillkännager också när han ska mörda. För att visa världen skönheten i att döda. Det blir en jakt mot klockan, så rysligt spännande och otäckt.

Solveig Vidarsdotter, Nässelvrede.
Lilla Gäddede i Jämtland med 300 innevånare, 2006. En sommarmorgon, hittas två döda kommunpolitiker, en knivmördad och hittas liggandes i sin egen trädgård bland nässlorna, en vådaskjuts till döds av sin egen dotter.

Nu får poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo fullt upp, hur kan detta hända i lilla Gäddede?
Författarens naturbeskrivningar är lysande, hon väver in i boken samernas situation, livet på fjället  och björnen som finns i området och  ställer till det för samerna.

Välskriven, spännande och så bra personbeskrivningar.  Tror man att man vet upplösningen innan boken är slut så kommer man att ha fel.

Christoffer Carlsson, Den tunna blå linjen
Del fyra i serien om polisen Leo Junker, en serie som bara blivit bättre för varje bok han skrivit. Finns under recensioner på vår hemsida www.vangavan.se. En av mina absoluta favoritförfattare i genren, som var nominerad till Svenska Deckarakademins pris 2017.

Roslund/Thunberg, En bror att dö för.
Detta är en fristående fortsättning på Björndansen. En hjärtskärande läsning om broderskap och hur långt  man beredd att gå för att ställa upp för varandra oavsett vad det gäller. Finns också under recensioner på vår hemsida www.vangavan.se.

En bok jag aldrig kommer att glömma. Den var också nominerad till Svenska Deckarakademins pris 2017.

Lee Child, Under radarn. En Jack Reacher thriller
Child har skrivit 20 böcker om Jack Reacher, översatta till 40 språk i världen, bokhandelns storsäljare alla kategorier.

Jag är lite kär i Jack Reacher, 2 meter lång, 110 kilo muskler, råkar alltid illa ut men klarar alla slagsmål galant, han är också en damernas riddare, sådant gillar jag. Under förutsättning att damen ifråga inte tillhör skurkarna, då blir det tuffare tag. Han reser runt i USA utan bagare med endast en tandborste i skjortfickan, när han rensat upp på platsen kliver han på en Greyhoundbuss och reser mot nya mål dit näsan pekar.

Monica

Vängåvans kulturtant