Högsjö – om en by släkter, folk och grannar

Strövtåg efter slingrande vägar i hembygden.

Vägarna har minnen från tider när man färdades till fots och till häst. Många trötta fötter, tyngda av oro, sjukdom och sorg, har vandrat dessa vägar liksom unga, lätta och dansande fötter som vittnat om glädje, iver och livslust.
Vandringsleder har korsat våra skogar. Man har alltid sökt den genaste vägen, i synnerhet om man färdats till fots. Våra skogsstigar är numera svåra att följa. Naturen har tagit tillbaka marken om inte nutidens skogsmaskiner gjort det.
Många människor har levt ett helt liv i våra byar. Alla har lämnat avtryck, somligas avtryck är djupare än andras. Det har i alla tider och i alla byar funnits eldsjälar som brunnit för det man trott på. Modiga människor som vågat satsa allt för hoppet på en bättre framtid, kanske en framtid på en annan kontinent, och människor med framtidstro och sinne för affärer och nymodigheter.
Högsjö är hembygden för några av oss. Storbränna, Säter eller Åse är kanske hembygden för andra. Människorna i våra byar, i början av seklet, visste mycket väl var de gamla stigarna och vägarna gick. De visste också vem som var släkt med vem, var bärställena fanns och var öringen stod.
Följ med på en vandring efter gamla byvägar och kanske finner du några av dina nära och kära från förr bevarade mellan pärmarna i denna bok.
459 sidor rikligt illustrerad med foton, utförligt namn/ortregister.

FÖRORD:
Boken om en by, dess historia, släkter, människor, närmaste grannar och grannbyar har slutförts.
Byn är Högsjö i Indals socken, Västernorrlands län. Grannbyarna är Storbränna, Gårdtjärn, Åse, Bjärme, Rösåsen, Kovland, Nora, Västansjö, Nyland, Sodalen, Strömås och Säter.
Visionen har varit att spegla vardagslivet, som det kunde vara under tidigt 1900-tal, i byn Högsjö. Högsjö är byn som ligger oss, bokförfattare, varmt om hjärtat. Här har vi våra rötter och släktbanden genom många generationer är påtagliga. Vi tror att du som läser boken har någon relation till Högsjö och/eller grannbyarna.
Om du saknar koppling till våra byar så är ändå boken ett dokument över händelser och människor som lämnat spår till eftervärlden. Vår önskan är att du som läser boken ska fångas av byarnas historia med intressanta händelser, livsöden och människor med nyfikenhet, drivkraft och förmåga att förbättra sin livssituation.
Vi vill tacka alla som bidragit med foton och berättelser till boken. Det har berikat bokens innehåll att människor berättat om sina skolår, uppväxt och andra händelser.
Ett bidrag till bokens tryckning har erhållits från Videfonden.

1 kommentar på “Högsjö – om en by släkter, folk och grannar

  1. Kan verkligen rekommenderas!
    Boken är fylld med fotografier av människor och miljöer från byarna I denna del av Medelpad. Den har dessutom ett förträffligt personregister som gör det lätt att hitta bilder/uppgifter på personer du kanske är särskilt intresserad av.
    Har du den minsta anknytning till någon av dessa byar så kommer du garanterat att känna igen mycket I boken.

    Roger Nylander (född och uppväxt I Bjärme)

Kommentarer stängda.