Monica Gullman läser De la Motte, Lehane och Hermanson

2017 var ett fantastiskt bokår, nu börjar 2018 års böcker komma och det ser väldigt lovande ut, bokutgivningen tar aldrig slut. Tack och lov för en boknörd som mig

Anders De la Motte, Höstdåd
Han har fått många priser för sitt författarskap, bor i Skåne, har arbetat som polis och säkerhetschef. Hans böcker är översatta till 20 språk.

Det är boken jag inte hann läsa 2017 men sparad till 2018. Den blev tipsad av Leif G.W Persson som bra deckare i julhandeln. Jag håller med till 100%, en av de bästa spänningsromaner jag läst på länge.

En fiktiv plats i Skåne, Nedanås. Året är 1990, fem ungdomar tältar en sista gång, innan sommaren är slut, vid ett nedlagt stenbrott på en skånsk ås. När morgonen gryr är en av dem död. Det går inte att utreda om det var en olycka eller mord, så den skrala utredningen läggs till ned.

27 år senare kommer Anna Vesper, mordutredare från Stockholm, till Nedanås med sin tonårsdotter för en omstart i livet, nytt jobb, nytt boende. En flytt, eller flykt? Från en egen tragedi. Så sker ett dödsfall i det gamla stenbrottet, som verkar ha en koppling till händelsen för 27 år sedan. Anna dras in i utredningen och blir direkt motarbetad av ortsbefolkningen som desperat försöker mörklägga händelsen från 1990.

En riktig bladvändare, så proffsigt skriven, karaktärerna biter sig fast och upplösningen, vad som egentligen hände, får jag läsa på de allra sista sidorna i boken.

De la Motte blir en ny favorit och jag kommer att läsa flera av hans
böcker, i första hand, Slutet på sommaren, som är första boken i
Skåne-serien. Den finns i pocket.

Den får 4/5 i betyg, hoppas att del tre i serien kommer under 2018

Dennis Lehane, En äkta man
En av världens stora författare, som skriver thrillers och historiska romaner, bor i Kalifornien, ett flertal av hans böcker har blivit framgångsrika filmer.

Rachel Child har haft en tuff uppväxt med okänd fader, en oengagerad och egoistisk mor. Rachel blir en känd tv-journalist, men efter ett sammanbrott i direktsändning från ett krigshärjat Tahiti får hon sparken och får diagnosen, torgskräck. De återkommande panikångestattackerna gör att hon isolerar sig helt i hemmet. Så träffar hon Brian. Med massor av tålamod och kärlek får han henne att sakta komma tillbaka till sitt tidigare liv. De gifter sig och Rachel är äntligen trygg och lycklig. Plötsligt vänder handlingen totalt, Brian visar sig vara en svindlare av stora mått. Rachel får verkligen omvärdera sitt liv, till det bättre eller sämre, ja, det visar sig när boken tar fart från att varit en roman till att bli en rafflande thriller som far fram i ett rasande tempo, så bra skrivet av en av min favoritförfattare Dennis Lehane.

Den får 4/5 i betyg

Marie Hermanson, Den stora utställningen
Hon fick sitt stora genombrott med boken, Musselstranden, 2014 kom boken Skymningslandet.

Året är 1923 och den stora jubileumsutställningen i Göteborg pågår. Albert Einstein ska komma och äntligen få sitt Nobelpris. Ett pris han fick 1922 för lagen om den fotoelektriska effekten, men för att få ut prispengarna måste han hålla sitt Nobeltal, pengar som han så väl behöver för att försörja exfru och sina barn. Så långt är boken en dokumentärroman.

Einstein är mordhotad, hans relativitetsteori har många motståndare. Paul Weyland, en fifflare och skojare, vill se Einstein död och följer honom i hälarna.

Författaren har vävt in i handlingen den 19-åriga Ellen som får sitt första journalist uppdrag på utställningens tidning och konstapeln Nils, en ung man med stora ambitioner. Ellen och Nils blir indragna i jakten och gör allt de kan för att skydda Albert Einstein.

Jag gillar sättet hon skrivit boken på med en blandning av verklighet och fiction, Jag får veta hur utställningen byggdes upp bit för bit och om Einsteins liv i stort och smått. Mycket intressant.

Den får 4/5 i betyg

Monica Gullman
Vängåvans kulturtant