Monica Gullman har läst tre romaner lämpliga att läsa i påsk

Don Winslow, Styrkan

När en bok höjs till skyarna som ”Styrkan” blir det en måste läsa bok för mig. Några kommentarer från andra författare:

Jens Lapidus: En av vår tids mest kraftfulla författare
Christoffer Carlsson; Min största läsupplevelse i år.
Lee Child: Förmodligen den bästa polisroman som någonsin skrivits.

Denny Malone, (kungen av Manhattan), är en högt respekterad och dekorerad kriminalinspektör och ledaren av ”Styrkan”, en elitenhet med uppdrag att bekämpa gängkriminalitet, vapen och våld.

Denny Malone är också korrupt, han och hans män har stulit miljontals dollar i droger och kontanter men nu börjar snaran dras åt, FBI pressar honom hårt att bli en tjallare. I så fall drar han med sig högt uppsatta poliser, domare, advokater, åklagare och politiker, alla korrupta i olika grader.

En otroligt spännande bok som far fram i ett rasande tempo. En riktigt bladvändare, bland det bästa jag läst på länge. Kan inte låta bli att sympatisera med Denny Malone, allt han är beredd att offra för att skydda sina bröder i ”Styrkan”, sina vänner, sin familj och kvinnan han älskar.

Den får 5/5 i betyg, en bok att lägga i påskägget!

Jodi Picoult, Allt för min syster

En hjärtskärande läsning om ett etiskt och moraliskt dilemma. När Anna är tretton har hon fått nog och vänder sig till en advokat och stämmer sina föräldrar för att få rätten att bestämma över sin egen kropp. Annas storasyster, Kate, har en svårartat form av leukemi. Hon fick diagnosen när hon var tre år. För att rädda livet på Kate beslutar familjen, Sarah och Brian, att skaffa ett till barn, Anna.

Från födseln har Anna varit donator till Kate, delar av navelsträngen, ständiga blodöverföringar och benmärg. Nu behöver Kate en ny njure och Anna vill inte längre vara Kates donator. Ett beslut som kommer att splittra hela familjen.

Boken är mitt i det allvarliga, spännande och gripande, vad är rätt och vad är fel. Jag lider med Anna i hennes vånda, donera sin njure eller låta sin älskade syster dö. I olika kapitel får läsaren följa, Anna, pappa Brian, mamma Sarah, brodern Jesse och advokaten Campell.

Jag läser och gråter, efter åtta timmar är boken slutläst och jag är känslomässigt helt matt.

Den får 4/5 i betyg

Helga Flatland, En modern familj

Vinnare av Norska bokhandelspriset 2017. Helga Flatland jämförs ofta med Linn Ullmans författarskap. Hon är 34 år och räknas som en av Norges största yngre författare idag. En tankeväckande bok om relationer och kärlek.

Sverre fyller 70 och familjen är i Rom för att fira. Vid födelsedagsmiddagen säger Sverre, ”Vi ska skiljas”, barnen blir chockade men reagerar olika. Ellen blir arg, Liv gråter och Håkon stänger av. ”Vi har vuxit ifrån varandra, säger Sverre”, ”Men herregud” säger Ellen ni är 70 år och har levt ett helt liv tillsammans.

Väl hemma börjar allt krackelera. Ellen är 38 och känner att den biologisk klockan tickar. Simen, sambon, och hon är helt fokuserade på att bli föräldrar men det visar sig inte vara så enkelt.

Liv har dålig självkänsla och tycker att hon aldrig duger, om föräldrarnas äktenskap kraschat kanske hon också måste fundera över den relation hon har med Olav, hennes kontrollbehov ställer till det för familjen.

Håkon som lever i sin egen värld tror inte på äktenskap utan vill leva fritt i sin relation. Det går bra tills han träffar Anna och allt slår tillbaka, helt plötsligt vill han leva i monogami, men vad vill Anna?

Den stora frågan de alla ställer sig är, vad är egentligen en familj?

Många tankar snurrar i huvudet på mig när jag läst ut boken som också är mycket välskriven.

Den får 4/5 i betyg

Glad Påsk!
Monica Gullman
Vängåvans kulturtant