Monica Gullman har läst två aktuella böcker

Jo Nesbö, Macbeth
En fiktiv plats. En fiktiv tid. Norges stora deckarförfattare har tagit sig an Macbeth.

En stad som blöder och stinker, arbetslösheten är enorm, människor driver omkring, hungriga och frusna. Två knarkkarteller slåss på drogmarknaden där drogen Brygd är den farligaste av dem alla.

Macbeth, växer upp på ett barnhem men utbildar sig till polis. Han blir omtyckt och respekterad av sina mannar. Kvinnan han älskar, Lady, driver stans finaste casino. Lady drivs av storhetsvansinne, hon vill att Macbeth ska bli den som styr och bestämmer över staden. Motvilligt låter han sig styras av henne men med katastrofala följder. För att klara detta börjar han använda drogen Brygd.

En skrämmande läsning där det onda tar över det goda, människor offras, blodet flyter, mörkret lägger sig över staden. Jag tycker Jo Nesbö har gjort en lysande tolkning av Shakespeares drama.

Jo Nesbö väver in det klassiska dramat i sitt eget sätt att skriva spänningsromaner. Den får 4/5 i betyg. Ser fram emot att läsa andra tolkningar av Shakespeare dramer, med författare som, Jeanette Winterson, Anne Tyler, Margaret Atwood, Gilliam Flynn, mfl

Då och då kommer det en roman som utspelar sig i den värld jag brinner för, litteraturens värld, bokhandelsvärlden. Bokhandeln på Riverside Drive är en sådan bok.

Frida Skybäck, Bokhandeln på Riverside Drive

Hon är uppväxt i Skåne men flyttade till London på vinst och förlust och kom hem med ett nyvunnet intresse för den engelska litteraturen. Charlotte en ung änka får hon veta att hon ärvt ett hus i London av en moster hon aldrig träffat. Huset visar sig inrymma en bokhandel. Hon reser till London för att sälja huset och avveckla bokhandeln, hon har ju sitt liv i Sverige. Där träffar hon träffar den excentriska personalen, den varmhjärtade Martinique, den kaxiga och tuffa Sam, den buttre hankatten Tennyson och den luggslitne men ack så vackre författaren William som hyr en lägenhet i huset och sliter med sitt skrivande. Charlotte charmas av bokhandeln och dess innevånare men den är tyvärr konkursmässig. Kan hon ändå få den på fötter? Samtidigt börjar hon forska i varför hon fått ärva huset och bokhandeln, vad är det för mörk historia som ligger bakom arvet?

En varm, charmig och hoppingivande feelgood roman om hur ett hus fyllt med böcker, en handfull främlingar och en butter gammal hankatt kan hjälpa någon att börja om på nytt.

Den får 4/5 i betyg

Monica Gullman Vängåvans kulturtant