Alexander Cavalieratos, Släpp ingen jävel över bron

Stockholm vintern 1939. Andra världskriget kastar sina skuggor över Sverige. Karl är en ung kommunist från landsbygden som kommit till stan för att bli någon. När Sovjet anfaller Finland vacklar han i sin politiska övertygelse. Han förälskar sig i Viola, en hemlighetsfull student som är förlovad med den tjugo år äldre direktören Sixten Elmroth.

I det hårdnande antikommunistiska samhällsklimatet behöver Karl fly gamla obekväma vänner, och Viola måste hindra att det förflutna kommer ikapp henne och avslöjas. Så försvinner Karl plötsligt, och Viola tvingas riskera allt för att rädda honom.

Släpp ingen jävel över bron är en episk roman om ett Sverige i beredskap; om kärlek och krig och alla de hemligheter en människa tvingas leva med.

Recensioner

”Det
är – inte minst för en debutant – osedvanligt imponerande.” 
Crister Enander, Sundsvalls Tidning

”Faktiskt är handlingen spännande, Cavalieratos kan sitt hantverk och förser inspirerat läsarna med alla de ingredienser som hör genren till: polisförhör, spektakulära rymningar, folk som skuggar varandra till fots och ombord på krängande spårvagnar, vapen som byter ägare, nattliga uppgörelser bland vedtravarna på Skeppsbron, rättsläkare och obduktionsprotokoll. Utöver den rafflande intrigen är det främst tids- och lokalfärgen man fäster sig vid. Cavalieratos är en förbluffande skicklig ciceron som rör sig hemvant både i påvra arbetarstadsdelar och i de burgna salonger där samhällets stöttepelare tänder sina cigarrer. … När det är som bäst uppstår ett sound som skulle kunna kallas Fogelström noir.”

 Jens Christian Brandt, Dagens Nyheter