Anders Roslund, Tre timmar.

Monica Gullman har läst 
Anders Roslund, Tre timmar.

Tre timmar är den fristående fortsättningen på Tre sekunder och Tre minuter, som han skrivit tillsammans med den nu bortgångne Börge Hellström.

Ander Roslund skriver i slutkommentarerna i boken att grunden i en spänningsroman är att det finns en kriminalkommissarie (Ewert Grens) och en grovt kriminell person och gärna infiltratör (Piet Hoffman). Dessa har varit huvudkaraktärer i de två tidigare böckerna i serien.

Boken börjar med att man hittar ett lik för mycket på stans bårhus. Ewert Grens kallas till platsen. Nästa dag hittar man ytterligare ett lik och spåren leder till en låst container i Värtahamnen i Stockholm. När den öppnas hittar man 67 döda kroppar. När kropparna och kläderna undersökts hittas en avancerad mobiltelefon insydd i fodret på en jacka, ett av fingeravtrycken på mobilen visar sig vara Piet Hoffmans. Ewert Grens måste hitta Piet Hoffman och få en förklaring varför hans fingeravtryck finns på en mobil hos en död flykting. Men Piet Hoffman befinner sig på en annan kontinent i Västafrika där hans arbete är att skydda matkonvojer mot överfall, konvojer som ska ta sig till svältande människor på flykt. Ewert Grens reser till Niamey i Västafrika för att hitta Piet Hoffman och få honom att genom vädjan och hot infiltrera flyktingligorna som tjänar stora pengar på människor i nöd – och det måste gå fort.

Vissa delar i boken får jag stålsätta mig för att orka läsa. Flyktingarnas liv från Västafrika till ett tryggare liv i Europa som Tyskland och Sverige. De jobbar och sparar i flera år för att få ihop pengar till en plats på en ranglig båt, överfyllda flottar och till slut en låst container utan vare sig vatten eller mat. Packade på varandra.

Så skickligt skrivet av Anders Roslund. Boken är minst lika bra som de två tidigare i serien. Berörande och stark. Tre timmar är skillnaden mellan liv och död. Vad jag förstår av sluttexten kommer det två böcker till så småningom i serien, det ser jag fram emot.

Den får 5/5 i betyg av mig för temat och de två huvudkaraktärerna, Ewert Grens och Piet Hoffman.

Monica Gullman Vängåvans kulturtant

1 kommentar på “Anders Roslund, Tre timmar.

Kommentarer stängda.