Monica Gullman har läst tre av vårens romaner

Agnes Lidbeck, Förlåten

Agnes Lidbäck fick fina recensioner för sin debutbok, Finna sig, som kom 2017.

Förlåten är en roman om förlust, syskonskap och våra brister att förstå varandra. Ellen och Marie är systrar, som har sporadisk kontakt med pliktskyldiga telefonsamtal då och då. Marie är ensamstående mamma till sonen Dag, tre år. Hon arbetar inom äldrevården. Ellen jobbar med IT och reser runt i världen, ständigt uppkopplad. Så dör deras pappa och huset på ön där de växt upp måste städas ut och säljas. Motvilligt måste de nu ta tag i detta. Minnena från uppväxten, som ligger där och gnager, väcks till liv vare sig de vill det eller ej. Maria hanterar det med att gråta och dricker för mycket vin, Ellen tokstädar men på något sätt måste de reda ut det traumatiska från uppväxten och gå vidare.

4/5 i betyg

Nina Lykke, Nej och åter nej

Nina Lykke är en norsk författare som nu har fått sin första roman översatt till svenska.

Ingrid är gift med Jan, sönerna är stor och räknas nu som unga vuxna, men bor fortfarande hemma. De är lata och bortskämda med den markservice de motvilligt får av sina föräldrar. Ingrid är lärare men har sakta tappat motivationen och lusten i sitt arbete. Allt går på slentrian, så även äktenskapet.

Hon tänker, är det här allt? När åren rinner ifrån henne. Jan däremot har blivit befordrad till departementschef och jobbar mycket. Han har också börjar drömma om den femton år yngre kollegan Hanna, som är ute i svängen och har haft många relationer. Nu börjar längtan efter ett riktigt förhållande och tanken på att bli mamma pocka på. Hon kastar sina blickar på Jan som nu är hennes chef. Att han är gift har mindre betydelse. Så tar boken fart, otrohet, lögner, svek.

Nina Lykke skriver träffsäkert och underhållande om medelålderns medelklass och deras problem med kärleken, drifter och meningen med livet. ”Här finns allt, det är skarpt, roligt och schvungigt”, skriver författaren Johanna Lindbäck i en recension. Jag håller med till fullo.

4/5 i betyg

Anna Fredriksson, Mellan himmel och hav

Anna Fredriksson har gett ut fem romaner som alla fått fina recensioner. Hennes nya bok, Mellan himmel och hav, (Pensionat Pomona) är del ett i en trilogi. Det är en drabbande roman om tre generationer kvinnor, familjehemligheter och modet att gå sin egen väg. Sallys mamma överger henne när hon är tre år, hon växer upp hos sin pappa. Sally överger sin dotter Josefin när hon är ung men hon får ett ultimatum från sin sambo, ungen eller mig? Hon väljer sambon av rädsla att bli ensam något hon kommer att ångra resten av livet. Josefines kontakt med dottern blir bara sporadisk. En dag får hon ärva ett stort släkthus i barndomens sommarparadis Kivik. Det är där dottern Josefin bor, mitt ute på landsbygden, och Sally bestämmer sig för att lämna allt och flytta till Österlen för att försöka försonas med dottern. Hon känner att nu får hon en chans att försonas med sin dotter. Sedan visar det sig att Sallys mamma, Vanja, som lämnade henne som treåring också bor på Österlen.

En gripande roman om skuld och svek och att orka försöka rätta till, be om förlåtelse och bli förlåten.

Anna Fredriksson är mästare på att skildra detta i sina relationsromaner. Jag har läst dem alla.

4/5 i betyg

Monica Gullman Vängåvans kulturtant