Catharina Ingelman Sundberg, Krutgummor på krigsstigen

Catharina
Ingelman-Sundberg
började sin karriär som marinarkeolog och ägnade 15
år av sitt liv att söka efter vår historia på havets botten. Som
marinarkeolog dök hon på allt från vikingaskepp och ostindiefarare till
slavskepp och försvarsspärrar utanför vikingastaden Birka i Mälaren. Hon
var under några år även anställd vid Western Australian Museum i Perth.
Därefter utbildade hon sig till journalist vid journalisthögskolan i
Göteborg, parallellt med att hon började arbeta som författare.

Catharinas
böcker har nått ut till en bred målgrupp av både män och kvinnor i alla
åldrar. Hon är bland annat känd för sina uppskattade romaner om
vikingatiden och förutom romantrilogin Vikingablot, Vikingasilver och Vikingaguld
har Catharina Ingelman-Sundberg även gett ut populärvetenskapliga
faktaböcker, underhållningsromaner och historiska romaner. I Månpocket
finns samtliga tre delar i serien om Anne Persdotter: Brännmärkt, Förföljd och Befriad

Hennes första bok om Pensionärsligan, Kaffe med rån har enbart i Sverige sålt i över 200
000 exemplar.
Titeln på den till franska översatta boken till vänster betyder i översättning: ”Hur man rånar en bank utan att tappa löständerna” Rättigheterna har hittills sålts till 21 länder. Efter
22 år som journalist delar Catharina Ingelman-Sundberg sin tid mellan
det egna författandet och arbetet som frilansjournalist. 

Sedan kom Catharina
Ingelman-Sundberg med en ny bok, Låna är silver, råna är guld, som blev samma succé som Kaffe med rån.

Catharina Ingelman-Sundbergs tredje boken om Pensionärligan är  Rån och inga visor.

Inget kan stoppa Pensionärsligan. Och nu behöver de pengar – mycket pengar. Att göra livet roligare och lyxigare för äldre människor kostar en hel del. Och varför inte ta efter finansvärldens koncept och dela ut bonusar – fast till lågavlönade och fattiga som behöver uppmuntras.

En spektakulär bankkupp ger visserligen över tio miljoner. Men det räcker på sin höjd till att hyra en pråm i Stockholm och öppna hälsorestaurang med speeddejting och dans för äldre. Och ambitionerna är större än så.

Märtha och hennes vänner bestämmer sig för att sikta högre och jaga de riktigt stora pengarna bland finanshajar, skattesmitare och riskkapitalister. I sin jakt på storkovan lever pensionärerna farligt när de försöker lura miljardärer bland lyxyachter i franska Saint-Tropez. Dessutom är polisen dem hack i häl.

Nu kommer hennes fjärde bok, Krutgummor på krigsstigen. En solig, rolig, skarp historia i sann Ingelman-Sundberg-anda. Om att våga sätta ner foten när det har gått för långt. Och på alla tänkbara och icke tänkbara sätt verka för fred.

Två systrar och ett gäng kvinnor, 70 plus, har fått nog av vapenskrammel och galenskaper från världens ledare. Med finess och påhittighet slår de till mot vapenindustrin på de mest dråpliga sätt. Från basen på den skånska kursgården drar de upp riktlinjerna för sitt motstånd och tränar sig flitigt i civil olydnad.

Deras trevliga och driftiga grannar försörjer sig på äppelodling, must- och champagnetillverkning. Säger de. Och de låter sig gärna bjudas på mat och fika. Tills det en dag uppenbaras att skenet bedrar – i källaren lagerför de helt andra produkter, nämligen vapen och drönare. Och i själva verket gör grannarna lönande affärer med militärer och krigförande länder.

Kvinnorna är smarta nog att inse att de behöver hjälp av yngre förmågor för att rå på dessa samvetslösa krigshetsare. De anlitar en femtonårig grabb som är bra på att hacka sig in i större datasystem. Och konsekvenserna blir minst sagt dramatiska.

Boken utkommer 15 september 2018.