Donald Boström är gäst på Bokens Afton 18 okt, kl 18.30

Kaffeboken är unik i sitt slag med målande bilder och spännande historier. Den berör allt du behöver veta om vår älskade dryck; från odling, smak, skillnader i kaffekulturer till spännande kaffedrinkar. Det är Arena Bokförlag, tillsammans med författaren och fotografen Donald Boström, och kaffeexperten Wilhelm Nordquist från Arvid Nordquist kafferosteri, som tagit fram den ultimata boken för oss kaffeälskare.

I kaffeboken följer du med Donald Boström på en kafferesa, hela vägen från odling till kopp och genom många länder. Kaffeboken berör nämligen allt du kan tänkas vilja veta om vår älskade dryck. Både genom text och bild tar Donald Boström med oss på en visuell upplevelse till olika odlingsländer och kaffekulturer, ner på minsta molekyl analyseras varför kaffet smakar som det gör. I boken får vi kunskap om olika bönsorter, skördar och rostning, vi möter många kaffekulturer och mycket mer. Du finner även recept på bakverk, mat och drinkar med kaffe som huvudingrediens. Donald Boströms journalistiska bakgrund ger boken en ytterligare dimension genom författarens reflektioner från tidigare resor i de regioner som porträtteras i Kaffeboken.

– Kaffeboken innehåller allt du kan tänkas vilja veta om kaffe. Spännande resor, möten med kaffekulturer och hur kaffe rostas och bereds, mina erfarenheter som journalist har verkligen kommit till uttryck. Vi ville skapa en bok som passar alla kaffeälskare, både den som gillar detaljer och den som bara vill njuta av bilder och det hoppas jag att vi har lyckats med, säger Donald Boström, författare av Kaffeboken.

Boken fick ett mycket positivt bemötande av besökarna på bokmässan i Göteborg. Som inköpare vid Arvid Nordquist kafferosteri har Wilhelm bidragit med kunskaper om kaffe och kvalité. Tillsammans med Donald har de rest till de olika odlingsländer, men det har även blivit många besök i rosteriet i Solna utanför Stockholm.

– Det har varit en spännande resa, från idé till en färdig bok. Vi hoppas att boken ska kunna passa alla, både de som redan har kunskap om kaffe men också de som bara älskar drycken, säger Wilhelm Nordquist, inköpare Arvid Nordquist kafferosteri.

Fakta:
Kaffe odlas i upp till 80 länder av 25 miljoner odlare.
Runt 125 miljoner människor är beroende av kaffeodling.
Sverige är det land i världen som dricker näst mest kaffe per capita, (Finland är etta)..

Donald Boström är författare, redaktör och fotojournalist med världen som arbetsfält. Han är känd för många genom sina skildringar av Mellanösternkonflikten. År 2007 mottog han Nordiska Museets Gullerpris för detta arbete med motiveringen ”för att genom en rad starka fotografiska reportage utförda under många år, ha åstadkommit en insiktsfull dokumentär skildring av en av världens allvarligaste och längs pågående väpnade konflikter, den mellan Israel och Palestina”.

Donald Boström har också deltagit i arbetet med att starta folkhögskolor i Kurdistan, gjort dokumentärfilmprojekt om flyktingar i Västafrika och är ständigt på resande fot med nya projekt i humanitär anda. Har har tidigare gett ut bl.a. Mat för Gudar, Inshallah och Muren.

Se Donald Boströms hemsida här.