Nils Johan Tjärnlund, Med hammare och hjärta – Sunds bruk under 150 år

 

Den 8 april 1868 grundades Sunds bruk vid Alnösundet på platsen för ett gammalt färjeläge. Bakom satsningen stod sågverkspatronen Erik Jan Hammarberg och tidningsmannen Lars Johan Hierta, känd som Aftonbladets skapare. Från en blygsam början som stångjärnssmedja och mekanisk verkstad utvecklades Sunds bruk i mitten av 1900-talet till en modern exportindustri.

På 2000-talet har Sunds under växlande namn blivit ett globalt service- och teknikföretag och är idag en del av Valmetkoncernen. Företaget är världsledande inom fiberprocesser med avancerad forskning och utveckling. Teknologin används i massa- och pappersfabriker över hela världen och har bland annat resulterat i bättre och billigare hygienprodukter för konsumenterna.

Den här boken handlar om hur det blev möjligt att skapa en världsledande verkstadsindustri mitt i skogens gröna bälte vid Norrlandskusten.

Här skildras också samhället som växte fram i samklang med bruket – en berättelse om herrgårdsliv, arbetarlängor, folkrörelser och nöjen och om ett myller av människor som sökte sig till Sunds bruk med drömmar och visioner.

Nils Johan Tjärnlund har skrivit ett antal böcker om Sundsvall och dess omgivningar.

Våren 2017 utgavs en ny bok om Ersta diakoni i Stockholm där han är en av författarna. Hösten 2016 kom en ny bok om det legendariska Hôtel Knaust i Sundsvall.

Hösten 2014 publicerades hans stora bok om Sundsvall och om Sällskapet W:6 genom 150 år, Vänskap och välgörenhet. År 2013 utkom boken om orkesterliv i Sundsvall, Prometheus brinnande eld, och 2011 utkom en historisk läsebok om Medelpad Fanns det grevar på Östermalm? med samlade frågor och svar från den populära Medelpadsfrågan i Sundsvalls Tidning åren 2007–2011.

År 2009 publicerade han den första större boken om Sundsvalls stenstad, en unik 1890-talsmiljö och Europas nordligaste stenstad i sitt slag.

År 2012 producerade han en skrift om De Kungl. Stiftelserna på uppdrag av Kungl. Hovstaterna med en nyutgåva 2015. Tidigare har han bland annat utgivit en skrift om Villa Merlo.

Även ytterligare böcker är under förberedelse, bland annat om villorna i Petersvik, bryggerinäringen i Sundsvall, en vägledning till Sundsvalls västra begravningsplats och en översikt över de norrländska träpatronerna.

Beställ boken!

Boken finns till försäljning i vår webbshop.

Vi kan även reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.