Stina Jackson, Silvervägen

Stina Jacksons debutbok, Silvervägen, har tagit hem en rad priser, sedan utgivningen 2018.
”Årets bästa svenska kriminalroman” år 2018.
”Den gyllene kofoten”, Svenska Deckarakademin
”Glasnyckeln 2019”, Skandinaviska Kriminalsällskapet.
Hennes andra bok, Ödesmark, som kom 2020, har blivit nominerad till Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2020.

Caroline Nilsson har läst och blivit fascinerad av Stina Jacksons debutbok, Silvervägen.

Jag..
…kan inte sitta still,
…vågar inte blinka,
…törs inte släcka lampan (får ett ”lyser upp-allt-jag-kan-syndrom”),
…kan inte komma ihåg att jag tvättar och…
…KAN för mitt liv inte förstå hur något kan vara så (rysligt) spännande!

Jag skruvar på mig. Både en och tio gånger. Läsningen pendlar mellan tillstånden att 1. inte våga läsa vidare (vilja gömma mig bakom soffan) och 2. inte kunna bärga mig innan jag får vända blad (”tjuvbläddrar”).

Här är en bok som har spänningen i sin ryggrad, Norrland i sitt blod och verkligheten i sitt bläck.

Vi får följa Lelle i hans sökande efter sin dotter, spårlöst flrvunnen för tre år sedan. Till en ort i närheten flyttar Meja och hennes mor. Deras öden flätas samman och när ytterligare en flicka spårlöst försvinner blir deras liv aldrig som förr.

Boken omfamnar Norrland på samma sätt som barken omsluter ett träd.

Kulturen, jargonger, stämningar och undertoner. Allt bär denna bok med stolthet, det goda såväl som det onda. Varje förnimmelse och närvaro följer längs med sidorna som dålig lukt. Handlingen undgår ingen och etsar sig fast i läsaren som spisos.

Här finns en författare som har berättandet i sig och en fantastisk känsla för språkets undertoner.

Det finns en kittlande – närmast gåtfull – känsla som följer längs med berättelsen; något hemlighetsfullt som väcker läsarens nyfikenhet och stillar all tid.

Med verkliga miljöer och mångbottnade karaktärer skapas en stämning som å ena sidan känns hemtrevlig och nära, å andra sidan skrämmer och väcker obehag. Sällan har så många sekunder av spänning föregåtts av så få sidor av en bok. Jag är urlakad, uppslukad och utomordentligt imponerad.

När jag är uppe i fler godsaker än antalet fingrar (och tår…) sitter jag länge kvar. Nu med fler lampor tända än någonsin.

Silvervägen bär förvisso inte bär guld i sitt namn, men nog bär den – och är den -spänningens guld som går raka vägen till läsares hjärta.

Bästa hälsningar!Caroline