Lina Bengtsdotter gäst på Bokens Afton 28 januari

Kriminalinspektör Charlie Lager är mitt uppe i en komplicerad utredning i Stockholm när hon får höra talas om tonårsflickan Francesca som för snart trettio år sedan försvann från trakten där hon själv växte upp. Något i det gamla olösta fallet påverkar Charlie och snart plågas hon också av märkliga drömmar om sin mamma Betty och diffusa minnen från uppväxten. Vad betyder drömmarna? Finns det en koppling mellan dem och Francesca?

När vännen Susanne ber om hjälp för att reda upp sitt liv bestämmer sig Charlie för att resa tillbaka till Gullspång. Med sig bär hon mardrömmarna från barndomen och de obesvarade frågorna kring Francescas försvinnande. Men hon upptäcker snart att inte alla i bygden uppskattar att hon börjar gräva i fallet.

Francesca är Lina Bengtsdotters uppföljare till succédebuten Annabelle. Det är en gripande och suggestiv kriminalroman om förlust och utsatthet.

Lina Bengtsdotters debutroman är Annabelle, som utkom 2017:

En varm sommarnatt försvinner sjuttonåriga Annabelle från det lilla samhället Gullspång, på gränsen mellan Västergötland och Värmland. Hennes föräldrar är utom sig av oro, lokalpolisen står handfallen och Missing people letar förgäves.

Kriminalinspektör Charlie Lager skickas dit tillsammans med sin kollega. Hon är utredare vid Nationella operativa avdelningen, en skicklig polis som i arbetet funnit de rutiner som hennes kaotiska inre behöver. Hon värjer sig, vill inte åka, men gör till slut som alltid: följer order. Det blir en resa bakåt i tiden. Hon tvingas återvända till platsen hon lämnade när hon var fjorton, ett förflutet och en barndom som hon gjort sitt bästa för att fly från. Väl där väcks minnena till liv. Av att växa upp där valmöjligheterna är få och drömmen om att ge sig av stark. Av mamman, som var allt det som Charlie är rädd för att bli, alkoholiserad och sjuk.

Medan hon försöker få fram sanningen om vem Annabelle var och vad som hänt henne, gör Charlie skrämmande upptäckter om sin bakgrund. Och hon tvingas möta sitt värsta minne: den gången hon lät en annan människa dö.

Sagt om Annabelle
”Lysande deckare … : som en pockande svensk sommarnatt, med gäckande skuggor och snårig undervegetation. Här finns allt, även om det inte syns vid första anblicken.”
/Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”… en deckare som överraskar på flera plan … Det är en välsnickrad och smart intrig med oväntade vändningar, där författaren lyckas hålla läsaren i ett stadigt grepp ända in i mål.”
/Maria Näslund, Göteborgs-Posten

Annabelle utsågs till Årets Bästa Bok 2018, (tillsammans med Niklas Natt och Dag, 1793).

Läs en intervju i Expressen med Lina Bengtsdotter här.

Bokens Afton
Lina Bengtsdotter är gäst på Bokens Afton, måndag 28 januari, kl 18.30, tillsammans med Tove Alsterdal.