Monica Gullman har läst Helena von Zweigbergks senaste bok

 Helena von Zweigbergk, Totalskada

Agneta och Xavier har varit gifta länge. Xavier har gått i pension, hon arbetar fortfarande som lärare, barnen är utflugna. Äktenskapet har gått lite i stå, Hon börjar snegla på sin trevlige kollega Hasse. Xavier är sur och lättirriterad för det mesta. Hon försöker vara honom till lags men tänker, kan han vara sur och tvär kan jag också vara likadan. Så händer det katastrofala, Agneta glömmer en kastrull på spisen, hon står ute på trappan, röker och tänker på sitt liv. Brandlarmet går, huset blir snabbt övertänt, hund och barnbarnet som är i huset räddas men det blir en totalskada. Agneta är i chock, det är hennes fel, hennes skuldkänslor är enorma, allt de äger och har är borta, de har bara kläderna de har på kroppen när olyckan hände.

Så får man som läsare följa alla vedermödor, vad som sker efter en brand som försäkringsbolaget bedömer som en totalskada. Att bygga upp på nytt, vad kan räddas av saker och prylar. Men också relationen, Xavier och Agneta. Han behöver egen tid, drar lite fegt till Argentina, det land han levde i med sin första fru (som är död) och sin dotter Maria som idag är vuxen och har ett eget barn, Eddie. Deras barnbarn. Agneta blir ledsen och tänker att han lämnat henne, allt som ska göras med försäkringsbolaget, bank, polisen, allt som ska rensas och kastas. Deras tvillingdöttrar, Hanna och Astrid ställer sig på Agnetas sida och säger att Xavier är en feg svikare.

Helena von Zweigbergh är en mästare på att skriva om relationer, moderskap, surhet, ilska allt som ligger där och gnager, som exploderar när det kommer upp på ytan. Om det finns kärlek, hur tar man till vara, går det att gå vidare eller ska man bryta upp och finna en egen väg, start på något nytt.

När är det dags att äntligen börja prata med varandra på riktigt även om det gör ont?

Ännu en relationsroman av Helena von Zweigbergk, som blir en bladvändare och som skapar tankar och funderingar, vad är viktigt, när slutar man älta?

Den får 4/5 i betyg

Monica Gullman