Tove Alsterdal gäst på Bokens Afton 28 januari

Tove Alsterdal Foto Annika Marklund

Daniel har förändrats sedan han förlorade jobbet. Desperat flyr han in i husannonser, allt längre bort. En dag hittar han en vingård som verkar nästan obegripligt billig. Sonja går med på att sälja radhuset och lämna Sverige, för drömmen om ett annat liv. Vingården ligger vid en flod, bland böljande kullar i det som en gång kallades Sudetenland. Den har stått övergiven i decennier, vinfälten är övervuxna. När Daniel ger sig på en igenmurad nedgång till källaren förvandlas livsprojektet till en mardröm, där sanningen ligger farligt nära döden. Snart blir Sonja medveten om varför huset saknar speglar.

Tove Alsterdal har i många år hyllats som en av Sveriges främsta kriminalförfattare. Hennes böcker är prisbelönta i flera länder och ges sammanlagt ut på tjugo språk. Blindtunnel är hennes femte, fristående spänningsroman.

Tove Alsterdal har arbetat som journalist och dramatiker i över tjugo år, innan hon debuterade som romanförfattare 2009.

Hon har varit nyhetsreporter och redaktör på radio och TV, nöjesredaktör och krönikör, recensent och frilansat för ett antal tidningar, startat TV-station och eget kabaréhus. Skrivit manus för radions julkalender och lovteater, filmmanus tillsammans med Helena Bergström (Så Olika 2009), pjäser och kabaréer för fria grupper och länsteatrar, dataspel och operalibretto. Hon har även undervisat i skrivande och journalistik, samt varit redaktör för Liza Marklunds böcker sedan Sprängaren.

Innan allt det där ledde hon hästar på Skansen (man fick en krona extra i timmen när man gick efter med skitkärran), packade böcker, regisserade amatörteater och arbetade flera år på de slutna avdelningarna på Beckomberga sjukhus.

Tove Alsterdal är född 1960 i Malmö och bor i Stockholm, med rötter i Tornedalen och Värmland. Sommartid bor hon i Ådalen. Hon har tre döttrar.

Läs mer:
Jag är besatt av att tänja gränserna för genren, Kulturkollo
Alsterdal skriver med världen som utsikt, GP
Intervju om Låt mig ta din hand i TV 4 2014-08-24
Alsterdal bryter tystnaden, NK
Porträtt av Tove Alsterdal, Författarweb.

Sagt om boken
”…och en skicklig kock är Tove Alsterdal som med sin nya Blindtunnel skapat något riktigt bra. Även om det är utmanande så här under årets första dagar förutspår jag att denna bok kommer att hamna på topplistor för 2019!” Läs hela recensionen här.
/Anders Larsson

”Tove Alsterdal tillhör landets absoluta elit inom genren kriminalromaner, kanske är hon den allra bästa.”
/Dast Magazine

”Hon är Sveriges John le Carré.”
/Åsa Larsson

Bokens Afton
Tove Alsterdal är gäst på Bokens Afton måndag 28 januari, kl 18.30, tillsammans med Lina Bengtsdotter