Helena von Zweigbergk, Totalskada

Helena von Zweigbergk vid besök hos oss 2014

Agneta och Xavier har levt i ett långt äktenskap. I takt med tiden och att barnen lämnat hemmet är det som om avståndet dem emellan successivt ökar. Ett outtalat tomrum som ingen av dem riktigt vet hur de ska fylla.

Grälen och striderna är över. Saker och ting får passera. De har ju ett bra liv, en tillvaro fylld av trygga vanor, och de har utvecklat en ömsesidig tolerans. Men kanske har detta ett pris? För där finns också en bräcklighet mellan dem, som kan bli till en spricka som kan gå på djupet och orsaka stor skada.

Men när katastrofen kommer är det utifrån. Och den ställer hela deras tillvaro och deras förhållande på spel. Det är Agneta som är den skyldiga. Hur ska hon överleva skulden? Och när de förlorat sitt hem, hur hemma är de med varandra, egentligen? Vad är värt att slåss för? Och vad ska man släppa för att kunna gå vidare?

Helena von Zweigbergk är författare, journalist och programledare. Hon inledde sitt skönlitterära författarskap med en deckarserie om den kvinnliga fängelseprästen Ingrid Carlberg. Den första boken i serien, Det Gud inte såg (2001), blev en stor succé och såldes till flera länder. Med Ur vulkanens mun (2008) fick hon ett brett genomslag hos både läsare och kritiker. Hennes senaste roman Än klappar hjärtan utkom 2013.

Helena har fått stor uppmärksamhet för radioprogrammet Oförnuft och känsla och har dessutom vunnit På spåret tillsammans med författarkollegan Göran Everdahl.

Recensioner
”Är förväntningar och drömmar bra, fina saker eller är de farliga, destruktiva grejer?Läs Anders Larssons recension här.

Expressens kritiker skriver:

”von Zweigbergk har, när hon är som bäst, en enastående förmåga att
medbibehållen empati blottlägga nutidsmänniskans fulare
tillkortakommanden. Och här är hon som bäst nästan hela tiden.”

”Helena von Zweigbergk fångar stora ämnen och visar, till viss del
trösterikt och till stor del förträffligt, att livet aldrig är enkelt,
och att kärleken – ibland – kan vinna”, skriver Svenska Dagbladets kritiker.

Göteborgs-Postens kritiker skriver: ”Helena von Zweigbergk är mästerlig på att teckna relationers sammanbrott med små, nästan osynliga medel.”

”Subtilt och känsligt speglar hon trosvisshetens osynliga men verksamma kraft”, skriver Aftonbladet.

Dagens Nyheter skriver att Helena von Zweigbergk ”med mild spanarblick och effektiv bladvändarröst har beskrivit våra ickeliv. Och ickejag.”

Kristianstads-Bladet
skriver: ”Med en häpnadsväckande pricksäkerhet lyckas hon i repliker
och scener fånga vad som händer i en lång relation när den ena parten
helt plötsligt glider undan.”

”Helena von Zweigbergk har absolut gehör för det mänskliga samspelet
och lyckas med en mästerlig penna fånga både det osagda och det
ambivalenta”, menar Tidningen Vi. ”Personskildringarna är nyanserade och
trovärdiga från första stund, inte heller räds von Zweigbergk att
stanna upp i tunga känslor som andra författare nervöst hastar förbi.”

”Helena von Zweigbergk har i en rad romaner visat sin förmåga att skildra relationer. I Totalskada är hon bättre än någonsin”, skriver Norrtelje Tidning.