Thomas Deutgen & Christer Jonasson – Två radiorävar möts 21 mars

En kväll med dansbandsprofessorn och programledaren Thomas Deutgen om Sveriges största folkrörelse, den som alla har åsikter om, dansbandskulturen från då till nu. På ett lättsamt sätt om hisnande framgångar, djupa dalar, trasiga orkesterbussar, groupies och hårt arbete i fyrtakt.

Thomas om sig själv,

Tidigt upptäckte jag att radio var min grej i livet. Jag plågade omgivningen med att göra radioprogram hemma i köket och hade knappt tid att gå i skolan. Lyckan var gjord när jag fick min första mikrofon.

I högstadiet blev det Närradio. Det gick ut på att jag klev upp klockan sex på morgonen, tog bussen genom stan och klev av vid Pingstkyrkan. Där väntade jag i 45 minuter på en mycket trött tekniker som släppte in mig och startade studion. Jag hade skrivit manus i veckor och plötsligt gick signaturen för det stora programmet Kritor och sudd igång. Jag läste skolans matsedel, hälsningar från Anna i 7B till Pelle i 8A samt spelade två låtar. Sedan var det tio minuter långa programmet slut och jag lämnade över till Ring så beder vi, tog bussen och åkte till skolan. Men jag var övertygad, radiostjärna skulle jag bli!

På gymnasiet släpade några klasskamrater med mig till Dorias Dansskola. Efter en lektion var jag säker. Dans var inte min grej. Men klasskamraten Anna hotade mig till livet (nåja, kanske viss överdrift) så jag återvände veckan därpå. Sedan blev jag kvar och upptäckte glädjen i att gå på dans på lördagskvällar och dricka kaffe och äta mazarin, istället för att somna i en snödriva full på hembränt. Doria lärde mig allt om dans och det sociala spel som följer med. Vi hade mycket roligt ihop och jag är glad över hennes dans- och livslektioner!

Yrkesmässigt har det alltså varit radio för hela licensslanten. 1995 började jag som sommarvikarie på P4 Norrbotten och sen dess har jag varit Sveriges Radio trogen. Där gjorde jag allt utom sport (och det ska alla vara glada för). I slutet av 90-talet programledare för radioklassikern I afton dans. Det sändes på lördagskvällar från någon liten loge någonstans i Sverige och där var jag på plats. Härliga tider med runt miljonen lyssnare. danser.

Efter ett par intensiva år lämnade jag Norrbotten och hamnade i
Blekinge. Sände nöjesprogrammet Mingel med framgång i P4 Blekinge och
plötsligt ringde såväl Peter Settman som P4-chefen och ville ha mina
tjänster. Dels som juryordförande för Dansbandskampen och dels som
programledare/producent för nya dansbandsprogrammet i P4. Jag sa ja till
båda och det var ju en himla tur. Ty idag är jag någon slags
dansbandsprofessor, åtminstone expert. Har gjort tre år med
Dansbandskampen och tittarsiffror på över miljonen per program. Gjort
dansbandstävling i Bingolotto, turnerat med Rolandz och Robert
Gustafsson, skrivit biografi om Lasse Stefanz, skapat och programlett
Tack för dansen på bästa sändningstid i Tv4, sänt över 450 program av P4
Dans som firade 10 år 2018, producerat Guldklavengalan i Malung nio
gånger och inte minst gjort mängder med evenemang för många tiotuentals
människor över hela landet med bl a Lasse Stefanz, Smokie och
Arvingarna. Dessutom bygger jag pussel med dottern, det är grejer det!

Bokens Afton
Thomas Deutgen är gäst på Bokens Afton, torsdag 21 mars, tillsammans med Christer Jonasson. Biljetter finns i kassan nu, endast förköp.