Erik Erichsen, Rebellkirurgen

När filmen om ”Rebellkirurgen” Erik Erichsen visades på SVT juni 2017 skedde det som överläkarkollektivet försökt förhindra under fyra decennier. Nageln i ögat, den uppkäftige invandraren som vägrade rätta sig i ledet framställdes som det alla visste att han egentligen var: en virtuos med skalpellen som vände på himmel och jord för sina patienter.

Historien tar dig från Palmetidens Sverige till Etiopiens landsbygd och Kambodjas djungel. En episk berättelse om kampen mot förtryckande auktoritet, ansiktslösa byråkrater, hopplösa odds och inre demoner.

Se filmen Rebellkirurgen här.

Erik Erichsen har varit med i Malou efter tio, se inslaget här.

Erik Erichsen är dansk, gift med sjuksköterskan Sennait. Barnen, Daniel och Rebecca, är båda läkare verksamma i USA respektive Sverige. De har fem barnbarn.

Han i många år som kirurg/ortoped i både Sverige och tredje världen, främst Etiopien. Blev känt för allmänheten genom dokumentären “Rebellkirurgen” som handlar om hans liv som kirurg på landsbygden i Etiopien. Där arbetade han tills han fyllde 67 år då missionen inte längre kunne ta på sig arbetsgivaransvaret. Han återvände då hem till Sverige, där han fick anställning som ortopedkirurg.

Besviken på den svenska sjukvården lämnade han jobbet och blev elev på Sommenbygdens Folkhögskola i Tranås där han gick tre år på musiklinjen med trumpet som huvudinstrument och fokus på jazz och improvisation. Han är nu fullt upptagen med musikutövande, föreläsningar och författarskapet.

Sagt om boken
”En läkargärning utöver det vanliga”, Läkartidningen, läs artikeln här.

Bokens Afton
Erik Erichsen är gäst på Bokens Afton 11 april, kl 18.30. Biljetter (125 kr) finns i kassan nu. Endast förköp.