Anki Edvinsson, Lust att döda

Anki Edvinsson, journalist, programledare och moderator. Hon har läst skrivarakademiens ettåriga utbildning för blivande författare och studerar till kriminolog. Nu debuterar hon med den första delen i en planerad deckarserie som ska utspela sig i Umeåområdet.

Ett möjligt terrorattentat i centrala Umeå lamslår den annars så livfulla staden. Parallellt sker ett brutalt mord som förbryllar den lokala poliskåren. Hänger de två händelserna ihop? Hur kan detta ske här? Polisparet Per Berg och Charlotte von Klint utses till att jaga skuggor som inte syns i en stad lamslagen av sorg. I utkanten rör sig också två unga, trasiga män, på väg utför i full fart, och en invandrartjej vars livssituation blir allt svårare att hantera. I detta kriminaldrama finns monster av alla de slag, både väntade och oväntade. Men de drivs alla av lust att döda.

Recension:
Per Bergh: polisutredare med chefsposition. Han lider av svår diabetes, måste alltid ha socker och sprutor i fickorna och kolla sina värden. Detta blir tufft när det blir stressigt på jobbet, risken att hamna i koma är stor. Han är gift med Mia som är lärare, de har två barn.
Charlotte von Klint: överklasstjejen som kommer från storstan till Umeå för att arbeta som polisutredare vid grova brott. Hennes kollegor stör sig På hennes 08-dialekt, hon har svårt att bli accepterad i norrlandsstaden. Dessutom är hon snygg, vilket de kvinnliga kollegorna stör sig på medan männen glor i smyg. Hon har en tonårsdotter som bor kvar i Stockholm med pappan.

Boken börjar väldigt dramatiskt, 13 personer skjuts till döds av en svartklädd maskerad person med en AK 47 på en restaurang i centrala Umeå. Flera personer blir allvarligt skadade. Den svartklädde försvinner snabbt från platsen. Umeå blir lamslaget, något liknande har aldrig inträffat i björkarnas stad ,någonsin. Ett stort polispådrag drag igång för att hitta vapnet, förhör av de få överlevande, allt måste ske snabbt nu.

Två 17-åringar, Kalle och David, dricker hembränt och knaprar piller, helst varje dag, de köper spriten dunkvis av en langare. När de är som fullast och mest påtända börjar de prata om hur det skulle vara att döda en människa. Kalle och David är fyllda av hat, mot alla och allt i deras omvärld. David har blivit utsatt för övergrepp när han var sju år av sitt monster till pappa. Kalle har blivit misshandlad av sin grymma pappa under hela sin uppväxt. Det är skadade och trasiga 17-åringar. De struntar i allt utom att supa, droga och hitta villiga tjejer. Nu växer planerna på at döda en människa sig starkare.

Kalle har ett hemligt förhållande med en muslimsk flicka, Marian. Om hennes storebror Kaled får veta detta skulle han döda henne och sedan Kalle, De träffas på offentliga toaletter och har sex. Så kommer ett larm till poliserna, en äldre man hittas ihjälslagen i sitt hem. Någon har slagit en hammare i hans bakhuvud, massor med knivhugg finns över hela kroppen, det mest makabra, det sticker ut en skruvmejsel ur ena ögat. I samma veva försvinner Marian, hennes ryggsäck hittas men flickan är borta. Värre än så kan det knappast bli, och allt detta i fridfulla Umeå.
Nu blir trycket hårt på Per och Charlotte från alla håll. Dödsskjutning, mordet på den äldre mannen, kidnappningen av Marian. En upphittad lillfingerring visar sig vara en ledtråd.

Den dramatiska början och det ännu mer dramatiska slutet gör att det är svårt att lägga boken åt sidan. En bra sammanhållande story, våldet gör att jag våndas lite när jag läser. Går ondska i arv undrar jag. Pojkarna, deras monster till pappor, gör lite ont att läsa boken.
Detta är första delen i en serie och jag ser fram emot att läsa fler böcker med polisutredarna Charlotte och Per som huvudkaraktärer.

Monica Gullman