Linda H Staaf, Ulv i fårakläder

Linda H Staaf, arbetar som polismästare vid Nationella operativa avdelningen, NOA, och har i många år varit verksam som jurist och civilekonom Inom rättsväsendet.
Hon är numera bosatt i Norrköping men är född och uppvuxen i Östersund och har en stark förkärlek till de jämtländska fjällen.

Ulv i fårakläder är hennes debutroman.
Det är lördagsmorgon den 25 juli 2009 och EU-toppmöte i Åre. På ett anrikt hotell mitt i byn hittas en man kallblodigt avrättad. Strax därefter inkommer ett bombhot mot kabinbanan och en grupp turister som fastnat högt över marken långt uppe på kalfjället. Insatspolisen Christian Ståhl inleder en kamp mot tiden för att rädda turisterna. När nationella insatsstyrkan inte kan inställa sig snabb nog tar Christian hjälp av en före detta fältjägare, men börjar snart tvivla på dennes avsikter. Samtidigt upptäcker kriminalpolisen Marita Lander, som leder mordutredningen, att offret checkat in under falskt namn. Jämtlandspolisen, som tvingas kämpa mot Säkerhetspolisens inblandning, påbörjar en intensiv jakt över vidsträckta fjäll, genom mörka skogar och i jämtländska byar. Snart uppenbarar sig en organisation av trasiga själar som är beredda att göra vad som helst för makt och status – och inte minst hämnd.

Recension:
EU-toppmöte i Åre, delegaterna från hela Europa ska skyddas till vilket pris som helst, inget får hända när Europas blickar är riktade mot Åre och Sverige. En man skjuts till döds på ett hotell mitt i Åre, tre skott, två i bröstet och ett i huvudet. Bombhot mot kabinbanan, kabinen stannar, elen har brutits, 40 meter ovan mark, 20 personer sitter fast i kabinen, bland annat den italienske EU-Delegatens 22-åriga dotter med pojkvän.
Insatspolisen Christian Ståhl inleder en kamp för att rädda turisterna. Han får hjälp av en före detta fältjägare som snabbt kommer till platsen, han klättrar upp till de nödställda och börjar sakta fira ner dem i säkerhet. Då aktiveras bomben, kabinen exploderar i tusen bitar, tre personer dör, fältjägaren blir alvarligt skadad. Det är kaos, men det ska visa sig att detta bara är början. Allt som hänt har varit en avledningsmanöver för det som sen ska komma.
EU-delegationen bombhotas, nu blir det Christians uppdrag att med ett enormt polispådrag eskortera bussen från Åre till flygplatsen på Frösön. Lättnaden är stor när planet lyfter för insatsstyrkans chef Christian. Då kommer nästa anrop, en värdetransportbil på väg från Åre har kapats, rånarna har skjutit ihjäl en av vakterna en annan har skadats svårt. 20 miljoner blev bytet.
Ja, nu är jakten på gång…

Karaktärerna i boken:
Christian: Testosteron och adrenalinfylld insatsledare som vill finnas mitt i händelsernas centrum, han räds ingenting.
Marita: Kriminalutredare, som inte vågar kliva ut ur garderoben till hennes partner Lisas stor förtret. Hon har också stigit i graderna på arbetet. Lite småtrög i handling men med ett knivskarpt intellekt.
Laxman: Hennes kollega, dumdryg utredare som surar över att Marita gått om honom i graderna och gör allt för att jävlas och klagar på hennes sätt att leda arbetet.
Ackerman: (släpande foten) foten han hasar efter sig när han går efter en skada i tjänsten. Han sitter gärna framför sin dator och lägger patiens eller smiter från jobbet för att fiska som är hans stora passion. Men kan ändå göra ett bra jobb när Marita sätter press på honom.
Intendent Malmberg: Deras chef, som frustrerat undrar varför det tar så lång tid att lösa mord, sprängning och rånet. Han har ju sin chef som är på honom och vill ha resultat.
Och vem är Ulven då?…kommer kanske en bok till.

490 sidor sträckläsning, de sista sidorna blir till en riktig rysare.
Skickligt och proffsigt skriven bok av författaren. Speciellt karaktärernas tillkortakommanden har hon skildrat med humor och ironi. Mycket igenkänningsfaktorn där, kanske då hon jobbat många år i polisens korridorer.

Monica Gullman