Annika Sjögren, När himlen håller andan

Kritikerhyllade deckarförfattaren Annika Sjögren från Härnösand är tillbaka med en ny spänningsroman!

Vanja förlorade sin sexåriga dotter i en olycka för några år sedan. Nu arbetar hon som elevassistent på en skola och tar en dag med sig ett barn hem. Det hela utvecklar sig till att bli mer än ett kort besök och ingen vet vart barnet tagit vägen.

Ella, en stilig 83-åring som rör sig i Härnösands finare kretsar, ruvar på en mörk hemlighet i sitt förflutna. På ålderns höst har hon börjat säga saker som hon kanske borde hålla tyst om.

Hennes förmögne sonson Philip kommer i kontakt med en ung kvinna som han är säker på är hans själsfrände och drömpartner. Men vad vill hon egentligen med deras relation? Dessa tre personers öden vävs samman i det oundvikliga slutet.

Annika Sjögren är uppvuxen i Stockholm men bor numera i Härnösand. Hon har nyligen lämnat ett långt yrkesliv inom skolvärlden bakom sig. Tidigare har hon utgivit fyra kriminalromaner: Där ingen vind blåser (2007), Som glöd blir till aska (2008), Ur havet stiger vågorna (2010) och Allt vad marken gömmer (2012).

Sagt om boken
Annika Sjögren skriver spänningsromaner i Härnösandsmiljö, När himlen håller andan, är hennes femte deckare.

Boken handlar om Vanja som jobbar extra på en förskola. Hon förlorade sin sex-åriga dotter i en fruktansvärd olycka några år tillbaka.

Ella, 83 år, bär på en mörk hemlighet.

Philip, som arbetar på bank, har det gott ställt, samlar på antikviteter, är lite antik själv till sätt och kynne fast han bara är drygt 40 år.

I takt med att hösten mörknar och gamla synder gör sig påminda knyts Vanjas, Ellas och Philips öden allt tätare samman. Vanja tar med sig en sex-årig flicka hem från förskolan, inga föräldrar har hämtat trots att timmen är sen, hon tänker att hon ska ta hand om den försummade flickan själv. Ella plågas mer och mer av det som hände för 40-år sedan när hennes kalla och brutale man blev skjuten till döds. Dådet är fortfarande inte uppklarat. Philip vantrivs på banken, vill ha någon att leva sitt speciella liv med. Han träffar Arabella, en levnadsglad och vacker ung flicka i 25 års åldern, men vad vill hon egentligen med honom.

När författaren höjer tempot i boken och börjar knyta ihop de röda trådarna hänger jag som läsare på, nyfiket vill jag veta hur ska detta sluta. Kidnappningen av den lilla flickan. Ellas vånda av det som hände för 40 år sedan. Philips ångest, han hade tänkt sig ett liv med Arabella men hon beter sig mer och mer konstigt, när hon frågar om hon får låna pengar av honom. Förstår han att detta inte kommer att sluta lyckligt.

Annika Sjögren skriver lättsamt och underhållande, Igenkänningsfaktorn är hög för alla Härnösandsbor. En story som håller hela vägen.

Hon kommer till Litteraturscenen på Nationaldagen, passa på att träffa henne då.

Monica Gullman