Caitlin Moran, Konsten att bli känd

Året har blivit 1995 och 19-åriga Johanna Morrigan – a.k.a. den käftslängande, världsvana musikjournalisten Dolly Wilde – prövar vingarna bland kändisar och wannabes i britpopens London. Men så händer något som gör att Dolly själv ofrivilligt hamnar i rampljuset. Efter att hon gått hem med den populäre skandalkomikern Jerry Sharp börjar ryktena gå. Hur ska en ensam ung kvinna kunna stoppa en känd, inflytelserik man?

”Konsten att bli känd” är den fristående uppföljaren till uppväxtromanen ”Konsten att skapa en tjej”. En rättfram, rolig och hjärtevärmande roman om vänskap, kärlek och vuxenblivande, och samtidigt en skarp kritik av patriarkatet i allmänhet och musikbranschen i synnerhet.


Caitlin Moran är äldst av åtta syskon och har en arbetarklassbakgrund. 15 år gammal vann hon tidningen The Observers pris för bästa unga reporter och samma år gav hon ut sin första bok The Chronicles of Narmo. Som sextonåring började hon skriva för musiktidningen Melody Maker och blev sedan krönikör i både The Observer och The Guardian. Hon ledde ett radioprogram följt av tv-programmet Naked City. Sedan många år skriver hon TV-kritik och krönikor i The Times, vilket hon tilldelats flera priser för.

Hennes självbiografi Konsten att vara kvinna blev en bästsäljare och vann två Galaxy National Book Awards. 2013 kom uppföljaren, Morantologi, 2014 kom Konsten att skapa en tjej och nu 2019 Konsten att bli känd.

Caitlin Moran är gift med Peter Paphides och har två döttrar. Familjen bor i Crouch End i norra London.

Sagt om boken
”Konsten att bli känd av Caitlin Moran är en riktigt kul och hjärtevärmande bok om vänskap, kärlek, sex, musik och vuxenblivande, och samtidigt en skarp kritik av patriarkatet i allmänhet och det som finns i musikbranschen i synnerhet.” Läs Anders Kapps recension här.