Fredrik Virtanen, Utan nåd


I oktober 2017 blev journalisten Fredrik Virtanen namngiven och uthängd i svenska sociala medier som våldtäktsman. Kort tid efteråt publicerades historien i flera traditionella medier. Under några korta veckor vänds hans liv upp och ner.

Boken är i tre delar, och börjar med en tillbakablick på några sommarmånader 2006, som kommer att hemsöka honom drygt tio år senare. Den ödesdigra hösten 2017 exploderar det. Fredrik Virtanen förlorar allt han har, inte bara sitt jobb, utan också det liv han känner.

I ett försök att förstå vad som hände, men också för att överleva, sätter han sig ner och skriver. Han rannsakar händelserna, sitt eget liv och inte minst det som hände i medierna under månaderna som följde. Författaren ger ingen nåd, inte heller till sig själv. Men boken handlar också om hur seriösa medier kastade alla principer om källkritik över bord – med hashtaggen metoo som ursäkt.

Fredrik Virtanen är en av Sveriges mest profilerade journalister, i första hand som skribent i Aftonbladet och som programledare i radio och tv. Han har tidigare gett ut Olyckligt kär i ingen speciell (2006) och Kraschad (2008).

Se och lyssna på en debatt i Publicistklubben, ”När skiten träffar fläkten: Ska vi rätta oss efter mobben?här.

Sagt om boken
”Boken är ett tidsdokument över en mediehändelse utan motstycke,
över journalistrollen, över en krisande manlighet, kanske allra mest
över vad det innebär att äga en värld och förlora den. Fredrik Virtanen
har samlat ihop skärvorna från sin ruin till något som ännu är ofärdigt
men icke desto mindre enastående läsvärt och angeläget”. Läs hela recensionen här.
Jens Liljestrand
Expressen

Share: