Karin Smirnoff, Vi for upp med mor

Modren har dött och vill begravas i sin hemby Kukkojärvi i norra Norrbotten. Tvillingarna jana och bror ärver hennes föräldrahem och blir snabbt varse att livet i Kukkojärvi är mycket annorlunda. De flesta människor lever enligt strikta religiösa regler där förbuden är många. Den som inte rättar in sig i ledet hamnar utanför, som snickaren Jussi och Magdalena. Bror lockas av bygemenskapen, de stora familjerna och männens självklara rättigheter. Jana gör sitt bästa för att bjuda motstånd, samtidigt som hon kämpar för att få ett avslut på den destruktiva relationen med john. När hon blir vän med sin jämnåriga kusin marta ser hennes man, som är pastor, inte med blida ögon på deras relation.

Vi for upp med mor är en uppföljare till den hyllade debuten Jag for ner till bror, som kom 2018. På ojämförlig prosa fortsätter Karin Smirnoff låta oss stifta bekantskap med glesbygdens olika gestalter, och återvändaren janakippo. Boken hade bara funnits ute i två veckor när den nominerades till Augustpriset i den skönlitterära klassen.

Hon har tidigare arbetat bland annat som fotograf och journalist. Hon har en något brokig bakgrund: Hon äger en trävarufirma och har varit karateinstruktör, jobbat inom restaurangbranschen, på Systembolaget med mera. Jag for ner till bror kom till under förra hösten vid Lunds författarskola.

Karin Smirnoff är bosatt i Piteå, men har även bott i Stockholm och Skåne.

Monica Gullman har läst boken

Boken är en fristående fortsättning på den kritikerrosade debuten, Jag for ner till bror, som nominerades till Augustpriset 2018. Blev utsedd till årets bästa skönlitterära bok av bokhandlarna 2018.

Modern är död, Jana och bror lämnar Smalånger med kistan, modern vill bli begravd i byn där hon är född. Modern hade nio syskon, alla blev kvar i byn utom modern, Siri, som drog. Nästan alla som bor i byn är släktingar, mostrar, morbröder, kusiner till Jana och bror. Pastorsilas är den som styr i byn, (sekten) tänker Jana, kvinnorna bär hucklen, har många barn, är man medlem I församlingen hör man hemma i byn, annars inte. Modern blir begravd i sin enkla kista, pastorsilas håller domedagspredikan. Men bror fastnar i ”sektens” garn, han är svag och lättpåverkad. Jana blir förtvivlad hon lämnar inte byn utan bror. Flyttar tillfälligt in hos en kusin, Jussi, söker jobb för att kunna betala för sig men ingen vill eller vågar anställa henne, hon tillhör ju inte församlingen. Allt är inte så bra i byn, Pastorsilas slår sin fru Marta och sina barn. Magda super sig full på byns pizzeria kväll efter kväll, hon är utesluten ur församlingen. Kusin Jussi är stark och trygg men har sina demoner att tampas med, en trasig uppväxt precis som Jana och bror.

Jag kan bara älska Jana för den styrka hon besitter trots allt det traumatiska hon upplevt som barn. Den medkänsla hon känner för alla som far illa i hennes närhet, kvinnor, barn, djur. Den viktigaste personen i hennes liv är tvillingbrodern, honom ger hon inte upp, aldrig någonsin. Karin Smirnoff har ett eget språk, det gör ont att läsa boken men jag kan inte sluta läsa, den skaver sig in I själ och hjärta. Jag hoppas innerligt att hon fortsätter skriva så jag får fortsätta läsa om och om igen.

Den får 4+ av 5 i betyg.

Karin Smirnoff är gäst på Bokens Afton, torsdag 3 oktober.

Monica Gullman

Sagt om hennes debutroman, Jag for ner till bror

”Karin Smirnoffs debut är kaxig och förbannat bra… En våldsam men varm roman som kopplar greppet om läsaren.”
/Svenska Dagbladet

”Smirnoffs dialektalt rytmiska rakt-på-sak-språk får mig att sluka den både glödande och stenhårda berättelsen.” /Aftonbladet

”Rappt och effektivt liksom äter den sig igenom den ena livshistorien efter den andra i den lilla byn Smalånger i mellersta Norrland utan att någonsin tappa farten.”
/Göteborgs-Posten

Intervjuer:
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kaVm0k/jag-har-valt-att-inte-gora-det-sa-latt-for-lasaren
https://www.youtube.com/watch?v=L66y4B2130c