Kristina Ohlsson, Henrys hemlighet

Foto Anna-Lena Ahlström

Advokaten Martin Benner älskar antikviteter. När hans vän Henry dör, får han ett erbjudande han inte kan motstå: att överta Henrys andel i en antikhandel i New York. Men lyckan blir kortvarig. Martin blir uppsökt av en man som hävdar att Henry inte alls dog av sin sjukdom, utan blev mördad. Samtidigt märker Martin att han är övervakad. Någon smyger kring hans hus på natten och lämnar avtryck i snön.

Snart tvingas Martin in i en febrig jakt på sanningen om Henry. Sökandet leder honom till en kyrka med för mycket makt och en antikhandel med dunkla affärsmetoder. Martin får allt svårare att skilja sanning från lögn och vän från fiende.

Vem var egentligen Henry Schiller? Och vad hände den dagen han dog?

Henrys hemlighet är en spännande och intrikat kriminalroman om hur spår från det förflutna inte går att gömma. Men också en berättelse om familjelojaliteter och det svåra i att göra dem beständiga. Boken är en fristående fortsättning på romanerna Lotus blues och Mios blues.

Kristina Ohlsson är en av Sveriges mest hyllade och framgångsrika författare av kriminalromaner och barnböcker. Hennes böcker har översatts till trettio språk och sålt i drygt 3,5 miljoner exemplar. Flera av dem har belönats med priser och även dominerat internationella bestsellerlistor. 2018 hade tv-serien STHLM Rekviem som bygger på kriminalromanerna om Fredrika Bergman premiär.

Kristina Ohlsson är utbildad statsvetare och har tidigare jobbat på Försvarshögskolan och Säpo som analytiker, samt som Counter Terrorism Officer på OSSE (Organisationen för Säkerhet och Samarbete i Europa), världens största regionala säkerhetsorganisation. Sedan 2012 är hon författare på heltid. Hon är född 1979 och kommer ursprungligen från Kristianstad, men är sedan länge bosatt i Stockholm.

Sagt om boken
Om du vill ha en underhållande spänningsläsning, långt från genrens mer hårdkokta inslag, kan Henrys hemlighet vara ett riktigt bra val för dig”, skriver Anders Kapp i sin recension här.

Monica Gullman har läst Henrys hemlighet. Det här är hennes recension.

Martin Benner är före detta polis och numera advokat. Han älskar också antikviteter och har sitt hem fullt med vackra saker. När hans vän Henry Schiller dör får han ett erbjudande från hans hustru att överta Henrys del i en antikhandel i New York. Nu bor ju Martin i Sverige men han kan inte motstå erbjudandet. Han kan ju alltid pendla, tänker han. Ganska snabbt dras Martin in i en härva av lögner. En äldre man säger under begravningen att Henry inte alls dog av sin cancer utan blev mördad. Någon lämnar fotspår runt Martins hus i snön och han känner sig bevakad på ett otäckt sätt. Nu vill Martin veta vad händer. Han tar hjälp av den ende vän han kan lita på, Boris, en grovt kriminell person, som råder Martin att inte nysta i den konstiga härvan och hålla sig utanför, för sin familjs säkerhet. Martin vän Lucy ska gifta sig, de har haft ett långvarit förhållande, men nu har hon träffat en man som vill gifta sig med henne, något som Martin inte giller. Han byter partners ofta, går raskt vidare när han tröttnat. Den enda person han verkligen älskar är syskonbarnet Belle åtta år, henne tog han hand om när hennes föräldrar dog i en olycka. Nu söker han en aupair, får tips på Marcel, en ung man. Manlig aupair, tänker Martin tveksamt, men Belle älskar honom från första början. Nu drar jakten igång vad är sanning och vad är lögn, vilka är vänner och vilka är fiender, och vem var egentligen Henry Schiller?

Boken omfattar 470 sidor och handlingen är komplicerad. Jag får backa några gånger för att förstå sammanhanget, det är egentligen inte förrän i de sista sidorna som saker och ting får sin förklaring. Boken blir ändå en riktig bladvändare, skickligt och proffsigt skriven av författaren. Som läsare vill jag kunna hitta den röda tråden och knyta ihop paketet, det förflutna som gömts kommer till slut upp i ljuset och det blir Martin verkligen varse om.

Kristina Ohlsson kommer att vara med på Deckarfestivalen i november.

Monica Gullman

Skickades från E-post för Windows 10