Arnaldur Indriðason, Skuggor över Reykjavik

Reykjavik 2016: En nittioårig man hittas död i sin lilla lägenhet i centrala Reykjavik. Han ser ut att bara ha somnat in, men rättsläkaren konstaterar att mannen dött till följd av kvävning. I mannens lägenhet hittas pressklipp och foton från ett känt mordfall i ett av 40-talets Reykjaviks mer skumma kvarter, Skugga sund.

Reykjavik 1944: Ingiborg och hennes amerikanske pojkvän, sergeant Frank Carroll snubblar över en strypt kvinna i en portgång när de försöker hitta någonstans att vänslas. Frank och Ingiborg flyr från platsen så snabbt de kan, men blir sedda och snart knackar Flóvent och Thorson på hemma hos Ingiborg för att förhöra henne. Av Frank Carroll finns inget spår.

Reykjavik 2016: Den nu pensionerade kommissarien Konrad kontaktas för att hjälpa till med fallet med nittioåringen. Konrad kopplas in eftersom han växt upp i Skugga sund. När Konrad intervjuar 90-åringens grannar får han veta hans namn, Stefan Thorson eller Stefan Thoradson som han sedermera kallade sig. Kanadensaren som tillsammans med Flóvent utredde mordet i Skugga sund.

Det här är den tredje boken i serien med poliserna Konrad och Thorson.

Arnaldur Indriðason är sedan länge Islands populäraste författare av
spänningslitteratur. Han är utgiven i mer än 30 länder och har fått
många priser och nominerats till ännu fler. De främsta utmärkelserna är
den nordiska Glasnyckeln, den brittiska Golden Dagger jämte två franska
priser: Grand prix des Lectrices de Elle och Grand Prix de Littérature
Policière. 

Sagt om boken
Arnaldur Indriðason tycks ha pensionerat sin framgångsrike kriminalare Erlendur på obestämd tid. I den här boken reser han istället bakåt i tiden till andra världskriget och ett Island präglat av de allierade truppernas närvaro, ”occupation” som han skriver. Här nystar polisen Flóvent och militärpolisen Thorson i ett mord och ett mystiskt försvinnande som pekar mot högt uppsatta officerare. Den åldrade f.d. militärpolisen Thorson börjar i nutid att nysta i dessa fall, men dör själv – på grund av självmord eller mord?

De två historierna löper parallellt med korta kapitel som håller tempot högt trots att intrigen sällan överraskar. Den historiska bakgrunden ger en extra dimension och det är tydligt att Indriðason, som har en examen i historia, brinner för ämnet. Här finns en lust att skildra både stora skeenden och små detaljer som gör boken till en underhållande historielektion.

Arnaldur Indriðason frossar inte i våld och mängder av mord, som i många andra böcker i den här genren. Här är det istället teckning av karaktärer och miljöer som är det viktiga för honom. Men visst saknar man hans kriminalare Erlendur, som man blivit så bekant med genom hans böcker.

Island har dock flera andra utmärkta författare av spänningslitteratur. Bland dessa kan nämnas Ragnar Jonasson som var gäst på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall i fjol och Yrsa Sigurdardottir, som kommer i höst.

Lennart Bergström

Bokhandlare