Anders Roslund, Jamåhonleva

Anders Roslund      Foto: Emil Eiman Roslund

Anders Roslund aktuell med den fjärde Hoffmann och Grens-thrillern

Efter tre sekunder, tre minuter och tre timmar. Nu är skillnaden mellan liv och död tre dagar. Anders Roslunds nya thriller Jamåhonleva är en gastkramande berättelse om hämnd och förräderi när det förflutna under tre ödesdigra dagar exploderar i vår tid. Boken är den fjärde i serien om Hoffman och Grens och går också sommarföljetong i Dagens Nyheter.

Skrivarlivet efter kollegans bortgång

Fjolårets bok, Tre timmar, var en stor prövning för Anders Roslund. Det var första gången Anders skrev vidare helt ensam efter medförfattaren Börge Hellströms bortgång 2017. ”Jag vågade inte ens ha hela mitt namn på omslaget första gången jag skrev en bok ensam, det fick bara stå Roslund! Det skulle ju vara Roslund & Hellström, det var väl ingen som visste vem Anders Roslund var?”, säger Anders i en intervju i Dagens Nyheter. Sorgen och saknaden efter kollegan har djupnat men tvivlet är borta: på nya boken står hela namnet, Anders Roslund, på omslaget.

Tre sekunder ska bli film

Anders Roslund, född 1961, startade SVT Kulturnyheterna och har publicerat tio kriminalromaner. Han har tilldelats International Dagger för bästa europeiska krim, Konomyspriset för bästa asiatiska krim, Glasnyckeln för bästa nordiska krim, priset för Bästa svenska kriminalroman och ges ut på trettiosex språk. Tillsammans med Börge Hellström blev det sju böcker. Första boken Odjuret kom 2004 och därefter följde Box 21 (2005), Edward Finnigans upprättelse (2006), Flickan under gatan (2007), Tre sekunder (2009), Två soldater (2012) och Tre minuter (2016). Som ensam författare skrev han Tre timmar (2018).

Tillsammans med Stefan Thunberg har Anders Roslund också skrivit två böcker som är löst baserade på den så kallade militärligan vars kärna var Thunbergs bröder: Björndansen (2014) och En bror att dö för (2017), som ger en inträngande bild av logiken i modern kriminalitet. Även dessa böcker blev en stor framgång och såldes till 30-talet olika länder.

I höst kommer filmatiseringen av Tre sekunder. Filmen är regisserad av Andrea di Stefano och rollen som Piet Hoffmann spelas av Joel Kinnaman och Ewert Grens av rapparen Common.

Det förflutna exploderar i vår tid

En jättefin födelsedagstårta. Fem röda ljus. Förväntan. Inte kunde hon veta att den här dagen skulle förändra så många människors liv. Och långt senare förändra kriminalkommissarie Ewert Grens liv, och infiltratören Piet Hoffmanns liv. Allt Zana ville göra när hon fyllde fem år var ju att sjunga ”Jamåhonleva” och slippa se människor dö.

Anders Roslunds nya thriller är en gastkramande berättelse om hämnd och förräderi när det förflutna under tre ödesdigra dagar exploderar i vår tid.

Sagt om boken
”Och spännande är det. Se till att du inte har något nödvändigt inbokat
under de närmaste timmarna när du börjar läsa för du kommer inte att
kunna lägga boken ifrån dig innan du är framme vid den dramatiska och
överraskande upplösningen”. Läs Anders Kapps recension här.

1 kommentar på “Anders Roslund, Jamåhonleva

Kommentarer stängda.