Martin Schibbye, Jakten på Dawit

Höstens första Bokens Afton
med Martin Schibbye
Martin Schibbye


Det är bråttom. Dawit Isaak har suttit fängslad i över 17 år. Vi är många som frågar oss vad som görs och vad som egentligen händer bakom kulisserna.

Martin Schibbye, som själv satt fängslad i 438 dagar i grannlandet Etiopien efter att ha gripits under en reportageresa, har lyckats ta sig in i det hemlighetsfulla Eritrea och där träffat de män som har nyckeln till Dawit Isaaks cell. Jakten på Dawit för också Martin Schibbye till Dawits cellkamrat, till Dawits familj i Göteborg och till de kollegor som med Dawit bedrev den oberoende journalistik som fick honom fängslad. Längs vägen får Martin en allt tydligare bild av människan Dawit Isaak men också av de krafter som styr hans öde.

Slutsats: Dawit lever. Och förutsättningarna för hans frisläppande är just nu bättre än någonsin.

Stöd gärna kampanjen för Dawit Isaak på bankgiro 5045-0295. Se Kellermannens teckning för stöd till Dawit i DN här nedan.

Martin Schibbyes förra bok, 438 dagar, Augustprisnominerades och
har sålt i omkring en kvarts miljon exemplar. Filmversionen av boken,
med Gustaf Skarsgård i rollen som Martin, går upp på bio hösten 2019.
Han jobbar som frilansjournalist.

Sagt om boken
En passionerad publicist men också en människa som har gjort intryck på alla som han träffat. Journalisten Dawit Isaak träder fram i Martin Schibbyes nya bok, som också ger en hoppfull bild av utvecklingen på Afrikas horn.” Erika Josefsson i ÖP, läs recensionen här.

Bokens Afton
Martin Schibbye är gäst på Bokens Afton, torsdag 12 september, kl 19.30. Biljetter (125 kr) finns i kassan, endast förköp.