David Lagercrantz, Hon som måste dö

En hemlös man med amputerade fingrar och tår hittas i en park i Stockholm. Det ser inte ut att vara annat än ett tragiskt dödsfall. Men rättsläkaren Fredrika Nyman anar att något inte stämmer, och kontaktar Mikael Blomkvist.

Mikael blir motvilligt intresserad. Den hemlöse har flera gånger hörts muttra om Johannes Forsell, Sveriges försvarsminister. Var det bara nojor, svammel? Eller kan det finnas en riktigt koppling till regeringen?

Mikael ber Lisbeth om hjälp. Men efter Holger Palmgrens begravning har hon lämnat landet och går inte att nå.

Vad ingen vet är Lisbeth befinner sig i Moskva för att en gång för alla göra upp med sin syster Camilla. Hon har bestämt sig: Hon ska inte längre vara den som jagas. Hon ska jaga själv.

Hon som måste dö – den stora finalen i David Lagercrantz böcker i Millenniumserien – väver samman politiska skandaler och maktspel på hög nivå med DNA-forskning, Himalayaexpeditioner och det organiserade näthatet som vill så splittring, och vars rötter spåras till en rysk trollfabrik.

Sagt om boken

Blomkvist och Salander i lysande final”, Anders Kapp i Kapprakt, läs hans recension här.
Monica Gullman har läst boken 
Stieg Larsson Millenniumserie har sålts i 100 miljoner ex världen över. Alla man pratar med har läst dem inklusive jag själv. Böckerna har höjts till skyarna, det bästa som skrivits i den genren någonsin i Sverige. Tyvärr fick Stieg Larsson sorgligt nog inte uppleva den framgången. Han gick bort 2004 strax efter att manusen på de tre böckerna lämnats in på Norstedts Bokförlag.

2015 axlade David Lagercrantz, Stieg Larssons mantel som författare till fortsättningen på trilogin. Bokvärlden häpnade, hur vågar han, men kaxigt och med ett otroligt mod tog han sig an uppdraget.

Kritiken var enorm, detta innan han ens blivit klar med bok fyra som kom 2015. Det som inte dödar oss. Självklart kastade jag mig över boken när den kom. Jag blev väldigt imponerad över hur han klarade av att skriva vidare i Stieg Larssons anda men ändå med sina egna ord och hur varsamt han porträtterade Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist och deras fortsatta öden.

2017 kom del fem, Mannen som sökte sin skugga. En sträckläsarbok precis som del fyra. Dessa två har sålts i ca 14 miljoner ex världen över. Igår kväll läste jag ut del sex den sista boken i serien, Hon som måste dö. Lisbeth ska nu en gång för alla göra upp med sin syster Camilla (Kira) Hur det går får man läsa i boken. Men slutet är väldigt dramatiskt.

Jag tycker det är bra att det är sista boken, det går inte att vrida och vända på Salander och Blomkvist hut många gånger som helst. Cirkeln är sluten.

Skulle gärna vilja säga tack till David Lagercrantz för de läsupplevelser han gett mig och alla andra miljoner läsare för de tre sista böckerna i Millennium serien. Spännande, välskrivna. Jag bara älskar karaktären Lisbeth Salander, denna trubbiga, vrånga, skräpmatsätande whiskeydrickande, supersmarta tjej, utan henne har det nog inte blivit denna världssuccé överhuvudtaget.

David Lagercrantz blev inbjuden till Deckarfestivalen i november, men tackade tyvärr nej, eftersom det krockade med den världsturné han skulle ut på under två månader för att promota den nya boken.

Monica Gullman