Ingrid Carlberg, Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris

Augustprisbelönade författaren och journalisten Ingrid Carlberg skriver den häpnadsväckande och osannolika berättelsen om mannen bakom historiens största pris: Alfred Nobel. Mannen som blev stenrik på sprängämnen, skrev poesi i hemlighet och drömde om fred på jorden.

Med både bred pensel och precision i detaljen skildrar hon Alfred Nobel och den värld som omgav honom. Det är en levande berättelse som följer Alfred från de fattiga småbarnsåren i Stockholm genom 1800-talets Europa till stroken i San Remo 10 december 1896, genom familjebråk och kärlekssorger, framgångar och svek. Det bittra dramat om testamentet, prisernas tillkomst, blir bokens naturliga crescendo. Nobel är en myllrande familjekrönika, där Alfreds dramatiska liv också sätts i sin naturvetenskapliga, litterära och politiska kontext efter de områden han valde ut för sina priser.

Vilka var de livserfarenheter som drev Alfred Nobel att vilja testamentera sin förmögenhet till den framtida forskningen? Vad var det för verklighet han ville påverka med sitt överraskande testamente?

Ingrid Carlberg kombinerar forskarens vetenskapliga ambitionsnivå med den berättande journalistikens närvaro och nerv. Boken bygger på en rad nya och hittills okända källor. Carlberg har grävt i arkiv i fem länder och plöjt de tusentals privata breven. Det har aldrig gjorts förut. Nobel är därmed den första samlade berättelsen om bakgrunden till Nobelpriset någonsin.

Ingrid Carlberg, författare och journalist, belönades 2012 med Augustpriset för sin biografi Det står ett rum här och väntar på dig om den svenske diplomaten Raoul Wallenberg som försvann i Budapest 1945, efter att ha lett en räddningsaktion för de sista resterna av Europas judiska befolkning. För boken Pillret 2008 tilldelades hon undersökande journalisters pris Guldspaden och nominerades till Augustpriset. Hon blev medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet 2009.

Priser och utmärkelser:

  • Svenska föreningen för vetenskapsjournalistiks pris för god och granskande vetenskapsjournalistik (Pillret), 2008
  • Guldspaden för sin bok Pillret, 2008. Juryns motivering: För att med en imponerande research ha blottlagt hur läkemedelsindustrin – med tvivelaktigt vetenskapligt stöd – utnyttjar människors psykiska ohälsa.
  • Svenska Carnegie Institutets journalistpris 2009
  • Nominerades till Augustpriset i fackboksklassen 2008 och till Wendelapriset 2009 för Pillret.
  • Medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet 2010
  • Stipendium ur Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne 2012
  • Augustpriset 2012 i fackboksklassen för ”Det står ett rum här och väntar på dig …”. Berättelsen om Raoul Wallenberg. Juryns motivering: Ingrid Carlbergs biografi över en av Sveriges mest omskrivna personer under efterkrigstiden är medryckande. Alla vet att Raoul Wallenberg aldrig återkom till hemlandet. Ändå är Carlbergs bok inte bara faktarik utan spännande, en riktig bladvändare. Med känsla berättar hon också om familjens vägran att ge upp hoppet trots den passiva hållning gentemot Sovjetunionen som präglade det officiella Sverige.
  • Axel Hirschs pris 2013 (av Svenska Akademien)