Jørn Lier Horst, Det innersta rummet

När den tidigare Arbeiderparti-kämpen Bernhard Clausen dör och man hittar 80 miljoner kronor i kontanter i hans stuga förstår justitieministern att de ställts inför ett mycket känsligt fall.
För att kringgå publicitet om pengafyndet ger man William Wisting uppdraget att sätta samman en hemlig efterforskningsgrupp. Wistings lojale medarbetare, kriminalteknikern Espen Mortensen, är självskriven och dottern Line engageras också på en gång i efterforskningarna. Som journalist kan Line gräva på andra ställen och ställa frågor som polisen inte kan utan att väcka uppmärksamhet. För att kunna operera ostört etablerar de sig dessutom utanför polishuset, nämligen i källaren hemma hos William Wisting.
80 miljoner kronor är mycket pengar. Tillräckligt mycket för att en utrikesminister skulle kunna påverka främmande makter, tillräckligt för att köpa ut sig ur en gisslansituation eller finns svaret i Bernhard Clausens privatliv? William Wisting har knappt hunnit ställa sig frågan förrän Bernhard Clausens hus brinner ner till grunden. Vad är det som någon vill dölja?

Sagt om boken:

Fristående uppföljare till Katharinakoden, den har vunnit Petrona Awards för bästa skandinaviska kriminalroman och nominerats till International Dagger Award. Han är en av Norges mest kända kriminalförfattare och har tidigare arbetat som polisutredare i Larvik men skriver nu på heltid.
Böckerna om kommissarie William Wisting är hans nya serie, där Wisting tar sig an Cold Cases.

Polisutredaren William Wisting kallas till ett möte med riksåklagare Johan Olav Lyngh. Bernhard Clausen, pensionerad Stortingspolitiker har avlidit i en hjärtinfarkt. Han har inga nära släktingar, hans fru och son är döda. En partikamrat står som närmast anhörig.
När han samlar ihop Clausens tillhörigheter hittar han en nyckel till stugan i Staven. Han åker dit för att kolla att allt är låst, släckt och larmat. Öppnar dörren och upptäcker en låst dörr, men han har ju nyckel. Där i det innersta rummet står nio kartonger staplade på den våningssäng som finns vid ena väggen. När han öppnar kartongerna upptäcker han att de är fullproppade med sedlar i utländsk valuta, pund, dollar och euro.

Wisting får nu ett uppdrag av riksåklagaren att jobba under radarn, ta reda på var pengarna kommit ifrån, uppdraget är ytterst känsligt då det handlar om en mycket känd politiker om än pensionerad och nu dessutom död. Han tar hjälp av några kollegor som ska ingår i gruppen, kartongerna forslas hem till Wistings källare och pengarna räknas. Det visar sig vara 80 miljoner i olika valutor.
Wistings dotter Line blir också anlitad att vara med i den hemliga utredningen då hon är en mycket skärpt och skicklig journalist som nu är hemma med sin lilla dotter två-åriga Amalie, Wistings barnbarn.

Dagen efter lådorna med pengarna flyttats tänder någon eld på stugan i Staven som brinner ner till grunden. Det var i sista minuten som pengarna räddades undan.
Nu drar den omfattande utredningen igång, man märker som läsare att detta är författarens hemmaplan, skickligt lotsar han kollegor och läsare runt i en utredning som så småningom visar sig ha kopplingar till en kapning av en pengatransport som skedde tio år tillbaka. Dessutom till ett försvinnande av en ung man som ännu inte hittats, alltså ett Cold Case.
Många frågor, hur hamnade pengarna i Bernhard Clausens stuga, har de legat där alla år, och varför. Någon kommer på att Line frågar runt bland de som kanske var inblandade vid pengakapningen. Och nu börjar det bli farligt på allvar för Wisting och gänget.

En mycket välskriven kriminalroman med ett bra språk och en spännande upplösning.
Jag gillar det här nya sättet att skriva deckare, gamla ouppklarade fall som pusslas ihop med aktuella utredningar.

Monica Gullman 2019/09/26