Nils-Petter Löf, Hungerns skörd

Hur länge skulle du klara dig på maten i ditt kylskåp? Några dagar kanske, kanske längre. Men du vet att det finns mer i affären. Det är bara att gå, ta bilen eller bussen. Men vad gör du när en liter mjölk börjar kosta det femdubbla? Eller när bröddisken gapar tom?

Men det är bara början. För det verkliga provet har inte kommit än. Någon tror sig sitta på en lösning som är lika omänsklig som brutal.

Hungerns skörd är en dystopisk berättelse om när samhället vaknar upp till en bister men tydlig sanning. Alla tecken har pekat på det. Dålig ekonomi och ett klimat som gett små, om ens några, skördar. En av våra viktigaste grundpelare räcker inte längre för att tillfredsställa alla.

Sagt om boken:
En ruggigt obehaglig bok, en dystopisk berättelse om när samhället vaknar upp till en bister men tydlig sanning. Klimatet har löpt amok, det är egentligen vinter men varken kyla eller snö vill komma, regnat har det inte gjort på evigheter.
Människorna i vårt land är stressade och otåliga. Det går ut ett meddelande via ”hesa Fredrik”, maten håller på att ta slut, bensin och diesel ska bli ransonerade, elen får bara användas i nödfall.
Det är totalt kaos och kris. Människor försöker hamstra livsmedel och pengar har inget värde. En liter mjölk kostar 500 kr. Affärer stängs, det finns inget att köpa, arbetsplatser avskedar personal. Djungelns lag råder, det enda som finns att köpa är godis, chips och läsk. Människor blir ihjälslagna för en burk soppa. Inbrott, övergrepp, rån, drogerna flödar.
Meningen enligt regeringen är att minimera antalet medborgare, när det inte går fort nog, bestämmer man att alla äldre, sjuka, handikappade ska vaccineras för att klara av svält och umbäranden. Men det visar sig att innehållet i vaccinet är ett dödligt gift, människor dör som flugor. Detta för att maten ska räcka och endast de dugliga ska få fortsätta leva.
Tre karaktärer får man följa i boken, tre kvinnor.
  • Nina Melander: som precis upptäckt att hon är gravid och i samma veva lämnar hennes sambo henne.
  • Anna Björklund: lastbilschaufför som tränar flitigt, äter bara nyttig mat och hatar alla lata och feta människor.
  • Amanda Dahl: superskicklig på dataspel, har spelvänner över hela världen och är en kändis i Sverige för sitt tuffa sätt att spela, det ena spelet mer våldsamt än det andra.
Dessa tre kvinnor får man följa i boken, deras kamp för att överleva denna fruktansvärt onda tid som följer.
Blir lite mörkrädd när jag läser, sträckläser faktiskt, vill ju veta om tjejerna kommer att klara sig.
Delvis skulle boken kunna bli verklighet, i alla fall med miljöförändringarna som sker.
Monica Gullman 2019-10-23