Erika Enequist, Lena Hedman, Fjäll – våra skönaste turer till fots och på skidor

Erika Enequist
Lena Hedman
Älskar du fjällen? Eller är du sugen på göra din första tur i grönskande dalar, över mjuka fjällslätter eller upp till högfjäll med glaciärer och turkosa vatten? Då är detta boken för dig. Med personliga skildringar av fjällturer från Abisko i norr till Grövelsjön i söder tas läsaren med på upptäcktsfärd, oftast till fots och ibland på turskidor.
I ord och bild bjuds det på ovanliga vägval, fjällhistoria, skiftande naturtyper och en stark kärlek till den svenska fjällvärlden. I boken finns också praktiska tips kring boende, utrustning, mat och eldning och en liten lektion i fjällens flora och fauna. Genom att följa några enkla råd kan fjällsemestern göras helt utan klimatångest.

Författare och fotografer är Erika Enequist och Lena Hedman som båda bor i Jämtlandsfjällen. De har sedan mitten av 1990-talet skrivit om och fotograferat friluftslivet i magasinen Utemagasinet, Turist och Friluftsliv.

Lena Hedman

Bonddotter från jämtländska Ytterocke som tidigt började älska fjällen. Gick en konstskola i Stockholm, men valde skrivandet med utbildning på Journalisthögskolan. Flyttade upp till fjällen igen och har jobbat på allt från lokaltidning till magasin. Frilansar sedan 2002 och skriver bland annat om friluftsliv och fjäll i Utemagasinet och Turist. Fotograferar också. Har gett ut flera böcker, som Överlevnadsbok för glesbygdsbor och om det underfundiga språket jamska i boken Ymse. Mindre känd merit: Har spelat lokalrevy.

Erika Enequist

Fjällfrälst östgöte som flyttade till Jämtlandsfjällen 1991 och blev kvar. Friskvårdspedagog som alltid gillat att skriva och plåta – gled därför lätt in i magasinsvärlden. Har trivts med jobbet på småredaktioner som Utemagasinet, Sportfack och Friluftsliv med varierande arbetsuppgifter som redaktör och chefredaktör. Frilansar sedan 2014 i eget företag och avslutade 2018 en tvåårig konstutbildning. Mindre känd merit: var med i inspelningen av maffiafilmen A better tomorrow II i Hongkong 1987.