Jan och Maria Berglin; Nya bokstavskombinationer

Det finns saker man kan lita på. Att vintern alltid kommer tillbaka när man helst av allt vill slippa. Att smörgåsen landar med sovelsidan ned. Att på en normal arbetsplats gör tio procent sitt jobb och resten småfuskar sig fram. Att strängt taget allt kan klassas som ekologiskt. Att ens liv hade kunnat vara radikalt annorlunda om man bara hade fått heta Eva-Maria. Att allt faller sönder och Fenrisulven ränner. Att Göran Greider alltid har något att tillägga (utom möjligtvis om infiltrationsbäddar). Och att det snart är dags att köpa årets Berglin inklusive kalender och lägga under granen. För vad skulle vi egentligen begripa av vår samtid om inte Jan och Maria Berglin hade sammanfattat den åt oss varje vecka? Vad skulle vi veta om The Rynnerblads, The Drevhögs, The Flakmyrs och The Bjällermalms någonstans därute om inte de hade iakttagit, tjuvlyssnat och spionfotograferat? Nya bokstavskombinationer är årets oumbärliga samling av fyrrutingar och ensidesteckningar. 2019 på en tallrik.

Så går en dag än från vår tid och ytterligare 365, upptecknade och nedtecknade och tecknade av Jan och Maria Berglin. Plus bonusmånaden Mörv som traditionsenligt infaller mellan november och december. Om plågorna är jämna så räcker de längre.

I över tre decennier har Jan och Maria Berglin skildrat läget i landet med sin oefterhärmliga blandning av humor, samhällskritik och vankelmod. Nya bokstavskombinationer är deras nya samling av fyrrutingar och ensidesteckningar från året som gått dagsfärsk humor som aldrig blir inaktuell.

Jan Berglin är tecknare och lärare. Maria Berglin är skribent och konstnär. De är bosatta i Gävle. Jan Berglin har mottagit flera priser och utmärkelser, bland annat Alf Henrikson-priset 2004 och Albert Engström-priset 2007. Tillsammans erhöll de Natur & Kulturs Kulturpris 2013. Deras serie publiceras varje vecka i åtta svenska dagstidningar.

Jan
Berglin, är en mycket populär serietecknare, som bland annat gett
upphov till de satiriska serierna Berglins och Far och jag.

Jan
Berglin bor i Gävle. Han brukar betecknas som samtidsskildrare i
serieform och har framför allt blivit uppskattad för dråpliga
kommentarer kring vardagslivets situationer. Ett annat typiskt inslag i
Berglins serier är skildringar av skolvärlden, lärare och akademiker i
allmänhet i humoristisk och satirisk form.

Jan Berglin

I samband med sina studier debuterade han
1985 som serietecknare i studenttidningen Ergo, där han fortfarande
medverkar. Hans serier i Ergo blev mycket uppskattade av
Uppsalastudenterna vilket ledde till att Svenska Dagbladet fick upp
ögonen för Berglins produktion. Svenska Dagbladet publicerade sin första
Berglin-serie 4 januari 1995. Hans serier kan också ses i tidningar som
Arbetarbladet, Arbetaren, Ingenjören, Kommunalarbetaren och i
serietidningen Larson!.

Jan Berglin samarbetar med sin
fru Maria Berglin med både uppslag till sina teckningar och
utformningen av dem, vilket har lett till att serien i Svenska Dagbladet
har bytt namn från Berglin till Berglins.

Uppslag i Sundsvalls Tidning, 29 augusti 2015

1 kommentar på “Jan och Maria Berglin; Nya bokstavskombinationer

Kommentarer stängda.