Recension: Peter Robinson och Anna Hope

Förödande konsekvenser, Peter Robinson

Ny stark spänningsroman med kriminalkommissarie Alan Banks! En pojke från Mellanöstern hittas nedtryckt och död i en soptunna i Eastvales ruffigaste kvarter. Kriminalkommissarie Alan Banks och hans kollega Annie Cabbot kallas in för att leda utredningen, men den tar en drastisk vändning när det visar sig att pojken har blivit knivhuggen till döds på en annan plats. Vem är pojken? Och var kom han ifrån? Samtidigt hittas en heroinmissbrukare död av en överdos i ett område där ett köpcentrum ska byggas. När Banks får upp ögonen för en suspekt byggherre, inser han att hans upptäckter kan leda till något fruktansvärt…

Sagt om boken:

Detta är hans 20:e bok om kriminalkommissarie Alan Banks. Engelsk kriminallitteratur när den är som bäst.
En pojke i 12-14 års ålder hittas knivmördad, nedtryckt i en soptunna. Ingen vet vem han är, han är inte anmäld saknad. Alan Banks och hans team har inget att gå på.
En äldre man, drogmissbrukare, hittas i sitt sunkiga hus, död. En överdos, kanylen sitter kvar i armvecket. Självmord eller mord är frågan?
Nu drar utredningen igång på allvar. Alan Banks hittar en koppling till den droghandel som eskalerat i området. Leveranslinan av knarket sköts av unga pojkar som inte är straffmyndiga. Banks vill komma åt de som sitter högst upp i den albanska drogkartellen.
Samtidigt får man följa Nelia Melnic, Zelda, vackra mörkögda Zelda som blev kidnappad i Moldavien som 17-åring, förd till ett hus där hon blir inlåst i tio år och utnyttjad av män som prostituerad. Med hjälp av en man som blir förälskad i henne lyckas hon fly. En av hennes färdigheter är att hon aldrig glömmer ett ansikte. Detta gör att hon får arbete hos NCA ”National Crime Agency i London”. Hennes fokus är dock att hämnas på den person som kidnappade och våldtog henne. En grym och våldsamt brutal man.
Peter Robinson är en mästare på att variera sina intriger och teman. Något som också visar sig i handlingen i denna kriminalroman. Alan Banks har ju blivit en favoritkaraktär, han är lite av en livsnjutare, kopplar gärna av med musik en whiskey och ett glas gott vin.
Han är superskärpt och lyckas alltid lösa de mest invecklade brott, annars vore han inte Alan Banks.

4/5 i betyg / Monica Gullman

Förväntan, Anna Hope

När ingenting blev som man hade tänkt sig
Hannah, Cate och Lissa är unga, färgstarka och oskiljaktiga. De bor i East End i London och deras tillvaro genomsyras av konst, aktivism, romantiska äventyr och känslan av att ha hela livet framför sig. De är fulla av liv och energi. De är bästa vänner.
Tio år senare har livet inte riktigt blivit som de förväntade sig. Istället befinner de sig mitt bland spillrorna av misslyckade karriärer och svalnande äktenskap. Alla tre längtar efter det som någon av de andra har. Alla tre frågar sig samma sak: Hur lever man ett meningsfullt liv?
’Förväntan’ är en roman om vänskapens toppar och dalar, hur den kan tappa fart bara för att sedan komma tillbaka starkare än någonsin. Om att hitta sin egen väg framåt. Den utforskar det där gränslandet mellan förväntningar och verkligheten en plats full av drömmar, längtan och smärta där vi alla lever våra liv.

Sagt om boken:

Anna Hope har studerat på Oxford University och Royal Academy of Dramatic. Hon bor i Sussex med sin man och dotter.
Boken handlar om tre kvinnor, Hannah, Cate och Lissa. Livet leker, de ägnar sig åt konst, romantiska äventyr och känner att de har hela livet framför sig. 10 år senare, livet blev inte riktigt som de förväntade sig. Deras förhoppningar och drömmar om karriärer, lyckliga äktenskap, barn, evig vänskap går inte i uppfyllelse.
Cate har gift sig, träffade sin man, Sam, på en dejtingsida, de gifter sig, får ett barn, Tom, han håller på att knäcka henne, ett evigt ammande dag som natt. Hon känner sig som en usel mamma som inte orkar.
Hannah längtar efter barn, har under en treårs period genomgått alla prov och tester som finns för att bli gravid, alla misslyckas, hon är helt fixerad på att bli mamma men det vill sig inte riktigt och åren går. Hennes man, Nathan börjar tröttna, han söker tröst hos Lissi som har en misslyckad karriär som skådespelerska, hon går på den ena audition efter den andra. Får sällan napp och är i stort behov av pengar till hyra och uppehälle. Hon öppnar sin dörr för Nathan, i alla fall tillfälligt.
Alla tre längtar efter något som de andra har. Frågan är, hur lever man ett lyckligt och meningsfullt liv?
En underbar roman om kärlek systerskap och frågeställningar som definierar en hel generation. Detta har Anna Hope skildrat med blixtrande intelligens och knivskarp blick. En plats full av drömmar, längtan och smärta, där vi alla lever våra liv.

4/5 i betyg / Monica Gullman