Nina Wähä, Testamentet


Boken är nominerad till Augustpriset 2019!

Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin roman Testamente.

I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.

Testemente är en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum.

Nina Wähä är född och bosatt i Stockholm. Hon debuterade 2007 med romanen S som i syster. Hon spelade en av huvudrollerna i filmen Babylonsjukan och har sjungit i popbandet Lacrosse. Romanerna Titta inte bakåt! (2010) och Testamente (2019) hyllades av kritiker samt nominerades till Augustpriset 2019.

Sagt om boken
”I läsningen av årets nominerade kandidater till Augustpriset har jag i helgen kommit fram till Nina Wähäs hyllade Testamente som kom ut i början av året. Det blev en både riktigt rolig och ibland riktigt hemsk resa i sällskap med en stor och trasig familj, ett kalejdoskop av helt olika människor som ändå sitter ihop, bundna till varandra som en råttkung.” Läs Anders Kapps recension här.

”Hon är så bra att jag blir vansinnig.”
/Expressen

”Jag är fullkomligt uppslukad ända från start, för Wähä kan verkligen skriva.”
/Dagens Nyheter