Leif Östling, I backspegeln – Min tid i Scania, Volkswagen och Wallenbergsfären

Under nästan fyra decennier var Leif Östling verksam på buss- och lastbilsföretaget Scania. Mot bakgrund av såväl historiskt monumentala skiften som tekniska språng och konjunkturers svallvågor, utvecklades den person som för många idag är välkänd för sitt framgångsrika ledarskap och sina starka åsikter. Däremot är det få som känner till bakgrunden till de stora framgångarna, filosofin bakom företagandet och relationen till den långvarige ägaren Wallenberg. I boken skildrar han öppenhjärtigt bland annat maktspelet och motsättningarna inom Wallenbergsfären när Volvo försökte ta över Scania, Volkswagens långvariga relation till företaget, och hur allt ställdes på sin spets, gång efter annan.

Boken är lika mycket en biografi som det är en berättelse om förhållandena i det svenska näringslivets innersta kärna; om affärer, makt, spel och ansvar. Men det är också en skildring om hur medmänsklighet och värderingar alltid vinner i längden. Leif Östling berör också tiden som ordförande i Svenskt Näringsliv och utvecklar resonemanget kring uttrycket ”Vad fan får jag för pengarna?”

Leif Östling signerar sin bok fredag 20 dec kl 11.30-15 hos oss i Vängåvans Bokhandel. 

Sagt om boken
”Leif Östlings sanning om den svenska finanseliten i nya memoarer”, läs artikel i DN här.

”Leif Östling drar inte ut på det. ”Vad fan får jag för pengarna?” avhandlas direkt, närmast kategoriskt”, Leif Östling i Sommar i P1, lyssna här.

”Mr Scania mycket mer än en grodornas man”, läs recension i SvD här.