Peder Lamm, Jägare och redskap

Jakten har varit en förutsättning för människans överlevnad. Den har följt oss genom årtusendena i olika gestalter, allt ifrån fångstgropar och flintpilar till jakthorn och hagelbössor. Någonstans på vägen delade den upp sig i två huvudfåror; den enkla vardagsjakten för lantbefolkningen och den överdådiga lyxsysselsättningen för eliten. I Jägare och redskap beskriver Peder Lamm, Ralf Turander och Göran Dyhlén jaktens utveckling och förutsättningarna för jakt idag.

— I enbart ett ögonblick av vår långa historia här på jorden har jakt varit en fritidssysselsättning. I de tusentals och åter tusentals år som föregick jordbruket, hjulet, krutet och smartphonen var det i stället en direkt förutsättning för vår arts fortlevnad. Den här boken visar både den folkliga jakten med dess fällor och snaror, dess armborst och sälbössor – den jakt som ofta kallas allmogejakt, men också en bild av herrskapsjaktens lyx i form av importerade hjullåsgevär, gulddekorerade hirschfängare och konstverk med jaktmotiv, säger Peder Lamm.

De fantasieggande, vackra och hemlighetsfulla tingen finns kvar i museimagasin och i privata samlingar, men ofta har vi kanske glömt hur de användes, och i vilket sammanhang? Hur går falkjakt till och varför har vi under århundraden gått man ur huse för att ta kål på traktens vargar? Och stämmer det att det betyder otur om man träffar på en präst på väg till jakten?

Jakten har en lång historia i mänskligheten. Under en oöverskådlig tidsrymd förde våra förfäder en nomadiserande tillvaro där jakt, fiske och insamlande av vad naturen hade att erbjuda var det enda sättet att klara livhanken på. Detta jagande och samlande har formats till ett grundläggande mänskligt beteende, något som är djupt förankrat i vår gemensamma arvedel.

Boken beskriver också skrockens inflytande under jaktens historia och hur den svenska jakten fungerar idag, vilka djur som får jagas var och när.

Jägare och redskap behandlar jaktens historia och alla de attiraljer som hör jakten till, från stenåldern och fram till modern tid. En populärvetenskaplig blandning som vänder sig till alla som är intresserade av historia, kultur, arkeologi, konst, etnologi och personhistoria.

Svenska kungar har sedan medeltiden jagat i särskilda, enbart för de kungliga, avsedda parker och inhägnader. Traditionen är gammal och har sitt ursprung redan i de tidiga mesopotamiska kulturerna. Seden sträcker sig över romersk tid via de germanska hövdingarna, de medeltida europeiska hoven och in i vår egen tid i exempelvis de kungliga älgjakterna i Bergslagen.
— ur boken

Peder Lamm är konsthistoriker, värderingsman, designer, föreläsare, redaktör och tv-personlighet. Lamm är ledamot av Skånska Akademien sedan januari 2013, stol nummer 4. Efter ett trettiotal år i auktions- och antikbranschen reser han runt och föreläser om antikviteter och kulturhistoria. Har tidigare, med samma medarbetare författat boken De dolda skatterna.

Ralf Turander står för flertalet av bokens bilder. Turander är en känd fotograf. Fotointresset väcktes tidigt och redan i tonåren anställdes han åren 1960 -1965 som assistent hos olika fotografateljéer som Sten Didrik Bellander, Tio fotografer, Richard Avedon och Hiro. Turander har med sina fotografier illustrerat många böcker, däribland Skoklosters slott under 350 år, för vilken han tillsammans med Carin Bergström tilldelades utmärkelsen Årets bok om svensk historia år 2004 och har även vunnit Stora Journalistpriset.

Göran Dyhlén är formgivare som bland annat har gjort ett 30-tal böcker, som Fiskedon, Nelson mannen som aldrig dör och H.M. Konungens hovstall. Ursprungligen har Dyhlén arbetat med reklam och marknadsföring på ett antal byråer i Sverige men nu dominerar formgivning av böcker hans arbetstid.

Beställ/Reservera boken

Vi kan reservera denna titel åt dig för avhämtning i butiken eller för hemleverans.
Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig. Då kan du också välja om du vill ha hemleverans eller hämta i butiken.