Dick Harrison, Herrens år 1399

Medeltidens Hercule Poirot är tillbaka!

Det är Herrens år 1399. Tyska orden försöker upprätthålla lag och ordning på Gotland strax efter att Kalmarunionen grundats. En man har nyligen hittats hängd i en ödegård norr om Visby. Det visar sig vara en rik borgare från Stockholm. Mördaren har sprättat upp hans mage och slängt trettio silverpenningar på marken under honom en kopia av hur Judas Iskariots död brukar avbildas. Bara några steg från den hängde mannen ligger en dominikanbroder och sover med ett par speltärningar bredvid sig. Det är åter dags för ordensriddarnas betrodde spårhund, Thierry av Liège, att utreda vad som hänt. Det är dock inte så lätt att få folk att tala. Efter många år av våld, död och pest ser de flesta om sitt eget hus

Utredningen försvåras ytterligare av våldsamma sjörövarhärjningar, blodiga krogslagsmål och ytterligare ett märkligt dödsfall. Thierry av Liège är svårt pressad att hitta mördaren annars är det hans nära som riskerar att straffas.

Historieprofessor Dick Harrison deltog i Svenska Deckarfestivalen 2021. Hans framträdanden blev mycket intressanta och underhållande.

Dick Walther Harrison är känd historieprofessor med otaliga uppträdanden på radio och TV bakom sig. Han skriver regelbundet i tidningarna Svenska Dagbladet och Populär Historia, är professor i historia vid Lunds universitet sedan 2003 och författare till en stor mängd populärhistorisk facklitteratur, främst om medeltiden. Ett hundratal böcker har det blivit, t.ex. 2019 var han aktuell med hela sju nya böcker i serien Världens dramatiska historia. Dick Harrison har varit knuten till Nationalencyklopedin som expert och granskare, var huvudredaktör för Sveriges historia som gavs ut i åtta band 2009 – 2013, och var under den perioden även vetenskaplig konsult och programledare (tillsammans med Martin Timell) för TV4:s 12-delade dokumentärserie med samma namn.

Harrison har forskat om städer och infrastruktur i det langobardiska Italien under tidig medeltid, om digerdöden, om Robin Hood, om tids- och rumsuppfattningar under medeltiden, om Nordens roll under korstågen och mycket annat.

Så vad gör han på en deckarfestival? Svaret är enkelt; Dick Harrison skriver även spänningsromaner! Tre actionthrillers om Ulvbjörn Vamodsson som levde på 600-talet, och två kriminalromaner om Thierry av Liège som är ordensman på Gotland i slutet av 1300-talet.

Den senaste harrisonska deckaren, Herrens år 1399 kom ut sommaren 2021. Thierry av Liège är soldat i Tyska orden, en riddarorden som intog Visby 1398 efter att pirater hade dominerat ön. Han har fått ett särskilt förtroendeuppdrag, att vara ordensman, en sorts detektiv eller polisutredare, och är ett verktyg för att skapa tillit mellan riddarordnen och Visbys borgare. Tanken är att stadsborna ska få hjälp med sina bekymmer, i alla fall om det handlar om mord eller försvinnanden. En man har nyligen hittats hängd i en ödegård norr om staden. Det visar sig vara en rik borgare från Stockholm. Mördaren har sprättat upp hans mage och slängt trettio silverpenningar på marken under honom, en kopia av hur Judas Iskariots död brukar avbildas. Det är dock inte så lätt att få folk att tala. Efter många år av våld, död och pest ser de flesta om sitt eget hus. Utredningen försvåras ytterligare av våldsamma sjörövarhärjningar, blodiga krogslagsmål och ytterligare ett märkligt dödsfall.

En medeltida pusseldeckare där hjälten får klara sig med nästan ingenting, men är man en belgisk detektiv (staden Liège ligger i nuvarande Belgien) så löser man brott med de små grå cellerna!

Att Dick Harrison är en folkbildare och multimediafenomen är att uttrycka sig milt. Söker man på hans namn i en nätbokhandel dyker det upp 221 träffar, vilket är flera än hans egna böcker, men det visar på att Harrison är med i väldigt många sammanhang. Till exempel blev han 2008 omgjord till en tecknad serie där han reste jorden runt i Tintins fotspår, självklart tecknad i Tintin-stil. Dick Harrison har gillat Tintin sedan han var liten pojke, men som forskare har han studerat mellankrigstidens syn på hur människor tänkte, genom att analysera Tintin. Ett exempel på hur historieförmedling lämnar den akademiska och fackliga sfären och tar sig in i folkhemmet på otraditionella sätt, vilket nog får ses som en del av Harrisons plan.

Författaren

DICK HARRISON är professor i historia i Lund och en av Sveriges främsta historiska författare. Med Herrens år 1399 följer han upp succén med Herrens år 1398, och alla som älskar Agatha Christie eller Dorothy Sayers får återigen sitt lystmäte mättat. Harrison befäster härmed sin position som den historiska spänningsbokens främste banérförare efter böcker som Ofärd, Niding, Illdåd och nu denna nya serie böcker om Thierry av Liège.