David Ärlemalm, Allt för Bodil

”Allt för Bodil” fortsätter utmed samma gator som hyllade debuten ”Lite död runt ögonen” och uppföljaren ”Som natten”. Vi slår följe med den före detta missbrukaren och biltjuven Arto och 11-åriga dottern Bodil. I väntan på att baren han driver tillsammans med en vän ska gå ihop arbetar Arto extra som flyttgubbe åt ex-gangstern Rune. Men kan han lita på att Rune lämnat tjuvlivet eller riskerar Arto att åter dras mot avgrunden? Samtidigt ger sig Bodil ensam ut på gatorna under sommarlovets första veckor. En natt blir hon vittne till ett hemskt brott, en händelse som för henne i en livsfarlig riktning. ”Allt för Bodil” är en rå och ömsint Stockholmsskildring som avslutar sviten ”Nattvak”.

Författaren

David Ärlemalm är född 1975 i Stockholm, där han fortfarande bor med sin familj. Han har alltid läst mycket och hade tidigt författardrömmar. Under en föräldraledighet hittade han en rutin, använde sonens sovstund för att skriva, och har fortsatt sedan dess med dagligt skrivande. Själva idén till debuten Lite död runt ögonen fick han när såg en sliten missbrukare på väg mot dagis med sitt barn. Den nominerades till bästa debut av Svenska Deckarakademin och utöver Sverige är den också utgiven i Finland och Norge. Allt för Bodil är hans tredje roman.

Recension

Anders Kapp har läst Allt för Bodil.

Att försöka, att misslyckas men ändå hämta kraften för att försöka igen, trots många problem, trots brist på resurser av många olika slag ändå orka försöka en gång till, hämta styrka i kärleken till barnet. Så kan man möjligen beskriva David Ärlemalms nya bok Allt för Bodil som kommer ut i dag. Så kan man också beskriva hans två tidigare böcker; succédebuten Lite död runt ögonen i januari 2020 och uppföljaren Som natten i april 2021. Nu kallas de tre för trilogin Nattvak. Varför? Vet inte riktigt för någon egentlig trilogi är det inte. Men det är väl egentligen den enda kritik jag har. Det är hjärtskärande berättelser med stort driv från en skuggsida av samhället som ligger alldeles utanför vårt normala synfält utan att hamna i de riktigt svarta hålen av kriminalitet och fullständigt utanförskap. Utöver en ovanlig skicklighet i författandets hantverk finns under texten oceaner av empati, en medmänsklighet som är en lisa för själen i ett allt hårdare samhällsklimat. All heder till författaren för det och för ett starkt berättande från en rätt egenetablerad litterär position.

Läs hela recensionen här.

1 kommentar på “David Ärlemalm, Allt för Bodil

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *