Kerstin Ekman, Händelser vid vatten

Kerstin Ekman tillhör mina favoritförfattare, nu senast aktuell med romanen Löpa varg. En annan roman av Kerstin Ekman, som har blivit klassiker, är Händelser vid vatten. Romanen utkom första gången 1993 och belönades bl.a. med Augustpriset, Svenska Deckarakademins pris och Nordiska rådets pris. Sedan dess har romanen gjort ett segertåg över världen och översatts till ett stort antal språk.

I början av sjuttiotalet är Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra. Då händer något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land.Det går arton år innan någon börjar ana sanningen om det som skett. Och då blir det lika farligt igen därute i myrlandet. Händelsen har blivit en mörk kraft med verkan in i många människors liv. Det är dessa människor Kerstin Ekmans roman handlar om, deras försök att rädda minne och sammanhang fast de bor i den skugga av glömska som ligger över landsbygdens byar och små samhällen.Men i lika hög grad är det en roman om ett landskap. Människan har farit illa fram med det. När de stora skogsbolagen drar sig tillbaka är det för alltid förändrat av hyggen, vägnät och grustäkter. Kvar är de namnlösa platserna i starrens rike, gungande våta tuvor och sorlande vatten under marken. Vattnet viskar och jämrar, isande klart eller sugande svart. I sommarens bleka nattljus tycks händelser och platser sväva och vandra, lika svårgripbara och tvetydiga som människors minnen och handlingar.

Efter många års övertalningsförsök har äntligen Kerstin Ekman gett sitt tillstånd att filmatisera romanen, som finns på SvtPlay i sex entimmesavsnitt. Rolf Lassgård, Pernilla August, Asta August och Magnus Krepper, m fl, tillhör skådespelarna i serien.

Romanen finns i en nyutgåva som storpocket.

Kerstin Ekman

Kerstin Ekman, född 1933 i Risinge, Östergötland, debuterade 1959 som deckarförfattare. Hon valdes in i Svenska Akademien 1978, och lämnade den 1989.

I början av 1970-talet påbörjade hon den stora romansviten om Kvinnorna och staden, som berättar om hur staden växer fram i industrialiseringens Sverige; medan den yttre staden byggs blir en annan stad till, en inre, kvinnornas och barnens stad. I dessa fyra romaner finns Kerstin Ekmans berömda skildringar av kvinnors arbete, som hon skriver om med humor och stor sakkunskap och inlevelse.

I de två romanerna Händelser vid vatten och Gör mig levande igen, har Kerstin Ekman åter delvis använt sig av kriminalromanens motiv, nu invävt i breda samhälls- och människoskildringar. Den senare är skriven i dialog med Eyvind Johnson och hans Krilon-trilogi 1941–1943.

En ny romantrilogi, Vargskinnet, inleddes 1999 med Guds barmhärtighet, som utspelar sig i Jämtland i början av seklet. Den följdes av Sista rompan och Skraplotter. Under samma period kom också berättelsen Urminnes tecken. I romanen Mordets praktik (2009) skriver hon vidare på frågorna i Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Hennes senaste roman Grand final i skojarbranschen (2011) är en lek med autofiktionens form och en vass skildring av det litterära livet.

Kerstin Ekmans rika berättarkonst, som ofta tar avstamp i det vardagliga, har gjort henne till en av våra mest lästa svenska 1900-talsförfattare, med ett författarskap som fortsatt också i nya genrer – som essäsamlingarna Herrarna i skogen (2007), Se blomman (2011) och Gubbas hage (2018). Då var allt levande och lustigt (2015) är ett porträtt av naturforskaren och Linnélärjungen Clas Bjerkander, och hennes nya bok, Tullias värld (2020), är en personlig skildring av en ung kvinnas liv under antiken.

Kerstin Ekman har erhållit ett flertal stora litterära priser, som Augustpriset 1993 och 2003, Pilotpriset 1995, Ivar Lo-priset 2000, Gerard Bonniers essäpris 2008 och Eva Bonniers stipendium 2019.

Kerstin Ekmans senaste bok Löpa varg utkom 2021 för vilken hon nominerades till Adlibrispriset 2021 och Sveriges Radios romanpris 2022.

Kerstin Ekman belönades med Samfundet De Nios Stora pris 2022 med motiveringen: ”För ett författarskap präglat av en levande skärpa, omistlig närvaro och storslagen humanism.” samt Norrlands litteraturpris 2022.

1 kommentar på “Kerstin Ekman, Händelser vid vatten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *