Sarah Pearse, Hotellet

Utanför Devons kust i sydvästra England ligger ön Cary Island. Men den är mer känd som Dödens klippa. Förr i tiden härjade en seriemördare där och ryktet säger att ön har en förbannelse över sig. Nu har det öppnat ett lyxhotell på ön, en retreat som inbjuder till rekreation och vila. För vissa blir dock vilan evig.  

När en kvinna hittas död på stenarna under yogapaviljongen kopplas kriminalaren Elin Warner in. Det visar sig snart att den döda kvinnan inte skulle ha varit på ön över huvud taget. Och när en till person dör under en mystisk dykolycka kort därefter står det klart att dödsfallen inte är en slump. Någon på hotellet är ute efter hämnd. Elin måste hitta mördaren, och det fort, innan öns blodiga historia upprepar sig…

Hotellet blev omedelbart en New York Times-bestseller och är den andra fristående delen om Elin Warner som först syntes i succén Sanatoriet.

Författaren

Sarah Pearse bor vid havet i South Devon med sin man och två döttrar. Hon har studerat engelska och kreativt skrivande vid University of Warwick och arbetat med PR för många olika varumärken. Hon flyttade till Schweiz i tjugoårsåldern och tillbringade varje ledigt ögonblick med att utforska bergen i den schweiziska alpstaden Crans Montana, vars dramatiska miljö inspirerade till hennes debutroman. När hon läste en artikel i en lokal schweizisk tidning om sanatoriernas historia i området visste hon att hon hade hittat idén till debuten som kom ut i svensk översättning med titeln Sanatoriet i mars 2022. Tidigare har hon publicerat noveller i många olika tidskrifter och nominerats till flera priser. I uppföljaren The Retreat, Hotellet i svensk översättning, har hon rört sig närmare sina egna hemtrakter i Devon.

Recension

Anders Kapp har läst Hotellet och skriver i sin recension följande.

”Jag gillade verkligen den internationella succédebuten från Sarah Pearse som med den svenska titeln Sanatoriet gavs ut i översättning för ett knappt år sedan. Den baserades på en skicklig användning av ett mycket klassiskt grepp: att skapa en sluten miljö som begränsar antalet inblandade personer i berättelsen. Då i form av ett isolerat lyxhotell (med en trovärdigt skrämmande historik som sanatorium) i de schweiziska alperna som dessutom blir helt insnöat vilket ger en perfekt miljö för att bygga thrillerspänning. Uppföljaren kom nyligen ut på svenska med titeln Hotellet och här upprepas konceptet men nu i form av ön Cary Island utanför Devons kust i sydvästra England där man nyligen byggt en lyxig retreat på en plats med en mörk historia, en plats som isoleras av en våldsam storm och skrämmande Atlantvågor under upplösningen. Kanske är det förväntningarnas förbannelse som resulterar i att jag inte blir lika förtjust i uppföljaren? Inför en debut kan man inte ha några förväntningar men om den är riktigt bra blir förväntningarna på uppföljaren höga och de motsvarar Hotellet inte riktigt.”

Läs hela recensionen här.

Mer sagt om Hotellet:

”Pearse guidar med säker hand läsaren genom en rättfram intrig och har talang för att skruva upp handlingens tempo, passande för en klassisk bladvändare. Hämnd är det centrala temat och Pearse skapar både trovärdiga karaktärer och berättar om det mänskliga psykets mörker.” 
BTJ, Kajsa Bellander

”Hotellet, liksom Pearse, blir bara bättre och bättre. Spänningen byggs metodiskt upp till en nervkittlande upplösning. Elin Warner är en fascinerande karaktär som är omöjlig att inte heja på.”
David Baldacci

”Välskriven fusion ac pusseldeckare och psykologisk thriller.”
Sunday Times

”Det här är en nyskapande, spännande och oemotståndlig thriller.”
A.J. Finn, författare till Kvinnan i fönstret

Sagt om Sanatoriet:

”Länge sedan jag var så här bergtagen (yes, pun intended) av en spänningsroman!”
Pekka Heino

”Det här är riktigt bra och det är enkelt att förstå varför debuten fått så stor uppmärksamhet.”
Anders Kapp

”En måsteläsning för alla som längtar efter pusseldeckarens låsta rum i modernt thrillerformat.”
Johannasdeckarhörna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *