Bokformatet utvecklas

Nytt bokformat

Böcker har i många år producerats i ”inbundet” format, med hårda pärmar och skyddsomslag. 1957 lanserade förläggaren Per I Gedin Bonniers Aldusböcker, vilket var den svenska varianten av det internationella bokmarknadsfenomen, som brukar kallas ”the paperback revolution”, alltså pocketböckernas genomslag. Framgångarna fortsatte när Månpocket lanserades på 80-talet och 1989 öppnade den första butiken som bara sålde pocketböcker på Centralstationen i Stockholm. Pocketboken är stark än i dag, 66 år senare.

Pocketboken kommer inte att försvinna. Den förtjänar sin plats som ”slit och släng” läsupplevelse, på resan och på badstranden. Och kommer alltid att vara billigast men kommer också alltid att släppas senare än övriga format.

Vad heter det nya formatet?

Det nya formatet har ännu inget namn. Det funderas flitigt i branschen. Journalisten Lasse Winkler och förläggaren Kristoffer Lind har i sin Förlagspodd utlyst en tävling om bästa förslaget och har stannat för ”Mjukband”. Återstår att se vad som fastnar. Tiden får utvisa.

Share:

1 kommentar på “Bokformatet utvecklas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *