Diamant Salihu, När ingen lyssnar

I en sömnig fransk småstad inleds en osannolik kedja av händelser som ska förändra spelreglerna i kampen mot den organiserade brottsligheten. När den krypterade tjänsten Encrochat knäcks kan svensk polis i realtid plötsligt följa kommunikationen mellan kurirer, lagerhållare, gängledare och mordkommandon.

Det finns bara två hinder. Hur kopplar man ihop de kriminellas alias med riktiga personer? Och hur agerar man utan att avslöja sig? Det blir ett spel på liv och död, där varje sekund räknas. Samtidigt gör det nya materialet att man får full insyn i den undre världen, från gatan hela vägen upp till toppskiktet.

När polisen får tillgång till de krypterade chattarna framträder också nya spelare och nya nätverk. Ett namn kommer särskilt att gäcka utredarna: Den kurdiske räven. Alldeles oavsett hur många lager och kurirer man slår ut, verkar man aldrig komma närmare Räven. Tills han en dag dyker upp i Turkiet.

Med den hyllade debuten Tills alla dör gav Diamant Salihu en unik inblick i de kriminella nätverkens inre liv. I När ingen lyssnar fortsätter han teckna en fördjupad bild av ett av samtidens mest akuta samhällsproblem.

Bokens Afton

Diamant Salihu deltar på Bokens Afton tisdag 18 april, då boken släpps. Biljetter (130 kr) finns i kassan eller i vår webbshop.

Författaren

Utmärkelser

Diamant Salihu har jobbat på Expressen där han arbetade som reporter och periodvis även var tidningens korrespondent i London och New York. 2017 anställdes han som reporter vid Sveriges Television.

År 2021 publicerade han reportageboken Tills alla dör om konflikter mellan olika gäng på Järvafältet. Samma år tilldelades han Stora journalistpriset i kategorin Årets röst för sitt arbete med att bevaka gängvåldet. År 2022 fortsatte han sin granskning av de konsekvenser gängkrigen har i Järvaområdet, med en fristående del till SVT-programmet Våra barn dör.

Diamant Salihu var sommarvärd i P1 den 27 juni 2022.

2021 tilldelades Salihu Stora journalistpriset i kategorin Årets röst. 2022 tilldelades Salihu Bernspriset av Svenska PEN för boken Tills alla dör. Samma år fick Salihu priset Guldspaden 2021 i kategorin Bok av Föreningen Grävande Journalister för sin bok Tills alla dör.

Sommarpratare i SR P1

Salihu var sommarpratare i SR P1 27 juni 2022, lyssna på programmet här.

1 kommentar på “Diamant Salihu, När ingen lyssnar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *