Emma Hamberg, Au revoir Agneta


Uppföljaren till succén Je m appelle Agneta är här!    

Äntligen har Agnetas liv fallit på plats. Nu vet hon precis var och hur hon vill leva sitt det: i SaintCarelle, tillsammans med Einar, Bonnibelle, Fabien,katterna, ostarna, kindpussandet, vinet, baguetternaoch klostret. Men hur stadigt ett medeltida kloster än står, kan det faktiskt falla i bitar av en enkel knackning på porten. I alla fall om det är ett oväntat myndighetsbesök som tränger sig på. Med en enda knackning slås den magiska världen Agneta gjort till sin sönder. Einar vet allt om förgänglighet och att inget varar för evigt. Så han bestämmer sig med en axelryckning för att klinga av tillsammans med sitt kloster. Agneta ser hur klostret och Einar försvinner framför henne. Klinga av? Aldrig i livet!I stället samlar Agneta ihop sina trupper Fabien,Bonnibelle, Paul och de andra för att rädda klostret. De har varken pengar, makt, ordning eller reda att slåss med. Däremot har de vansinnigt vackra underkläder.

Au Revoir Agneta går solen obönhörligt ner över klostermuren. Skymningens strålar brinner bakom dignande aprikosträd och gamla statyer, och Agneta tänker på sandslott. Är det verkligen värt att bygga sandslott när tidvattnet ändå sveper dem med sig vid dagens slut? Med det tar Agneta på sig sina vackraste underkläder och bestämmer sig för att övervinna precis alla tidvatten.

Emma Hamberg är en av våra mest hyllade och älskade författare, och hennes karaktäristiska livsglädje och människokärlek syns på varje sida.

Caroline recenserar

Caroline utbrister: ”Å-Å-Åhå!”

En ilning av lycka far genom kroppen. Försöker låta bli att le. Eller, stryk det, försöker låta bli att kasta huvudet bakåt i ännu ett skrattanfall. Det slår mig plötsligt: den här lyckan KAN inte vara laglig. 

Vad an detta? Det är Provance, det är livet mellan bonjour och c’est la vie och, Agneta är så äntligen tillbaka. Hemliga trädgårdar möter öppna landskap och flytande limpsmörgåsar värvas med espresso i förmiddagssol. Sandslott är betongslott och njut går före vanor. Det är ostar så starka att tårna krusar sig och skav i tillvaron som får jaget att slå bakut. Här är lagom lika med äventyr och perspektiv ett förhållningssätt som ger nuet livselixir. Och här kommer livet med plusmeny – för att inte säga en läsupplevelse att sent förglömma. Varför plocka russinen ur kakan när man kan göra hela livet till en Budapestbakelse? 

Här är en läsning som har livet mellan pärmarna, humorn dansande över raderna och berättarglädje från första bläck. Levande rart, lekande lätt och ljuvligt på sätt som bara Hamberg kan. Min beundran räcker inte för att beskriva hur elegant författaren använder ingenting mindre än livet självt och drar mig med i en halsbrytande charmig berättelse med schvung, särprägel och stora doser känsla. 

Åhå! 

Övriga passagerare på pendeln stirrar allvarsamt. Viker mig dubbel och döljer ansiktet medan axlarna skakar av tyst skratt. Marscherar (läs: praktiskt taget småjoggar) över tvärbanan för att ta mig till närmsta läsplats. Kan (vill). Inte. Sluta. Läsa.  

Omåttlig charm, obeskrivliga procent av livsnerv och, om någon fortfarande tvivlar, övermåttan underbart. Går från fniss till burkskratt via gapskratt och valrossliknande garv, ömsom med tårarna som sprutar ömsom med tårna som krusar sig. Vad är väl lycka på burk – här finns hela 331 sidor till er tjänst. 

Au revoir Agneta är en varmt livsbejakande och underhållande roman om att vara sann mot sig själv men också om att vägra leva livet på en lina när det kan vara ett äventyr. Och om de svåra (k)valen som uppstår när man inser att yttre omständigheter kan ställa hela livet på ända. En berättelse som sprudlar av livsnerv, spänner ögonen i allvaret och slår verkligheten på fingrarna. Helt enkelt en roman som vågar ställa jaget mot väggen och vägrar packa tillvaron i lådor när Mr Avslut och Dr Adjö knackar på dörren. 

Med en ton som träffar hjärtat och ett tilltal som kittlar skrattgroparna använder Hamberg humorn som kontrastverkan på sätt som ger allvaret större djup, gör glädjen dubbel och golvar nuet totalt. Genomunderbart! 

Och.  

Ett farväl till Agneta? Ett jakande förvisso men också ett bestämt k-napp-ast. Här är en läsupplevelse jag sparar nära hjärteroten. Ett livselixir signerat Hamberg att ta med vidare i livet. Bockar och niger, hon har minsann gjort det igen: Vive notre Emma Hamberg! 

1 kommentar på “Emma Hamberg, Au revoir Agneta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *