Gertrud Hellbrand, Röd hibiscus

En trettonårig flicka vaknar upp instängd i ett slutet rum och inser att någon håller henne fången. I det lilla samhället Hedsbro på Östgötaslätten rapporteras en mamma, en pappa och deras dotter spårlöst försvunna från sitt hem. Vem vill familjen illa?

Samtidigt tvingas Sanja Soliman ta ledigt från polisjobbet efter en olycka. Hon bestämmer sig för att börja leta efter sin pappa Darko, som i elva års tid i sin frånvaro stått huvudmisstänkt för mordet på hennes mamma. Men rotandet i det förflutna väcker skrämmande krafter till liv, och när Sanja väl inser faran är det för sent att backa.

Röd hibiskus är en spänningsroman om familjeband och skam, om kärleken och dess skuggsida – ett rasande behov av kontroll och makt. Det är tredje delen i Östgötasviten och en fristående fortsättning på kritikerrosade Dragoner (2021) och Svinskytten (2022).

Författaren

Gertrud Hellbrand är född 1974 och har skrivit flera romaner före Dragoner som kom ut 2021 och Svinskytten som kom ut 2022, bland annat Vinthunden (2004), Scenario X (2008), Veterinären (2014) och Satyricon (2018). Hon är verksam som skrivarkurslärare på Bona folkhögskola. Hon bor på Vikbolandet i Östergötland med sin familj.

Recensioner

Anders Kapp har läst och sätter rubriken ”Överraskande läsglädje”, på sin recension nedan.

”Jag var inte överdrivet förtjust i Dragoner, första delen i Gertrud Hellbrands Östgötasvit från 2021, så jag hoppade över tvåan Svinskytten från 2022. Men igår tog jag trean Röd Hibiskus från högen av olästa böcker och blev glatt överraskad, det jag tyckte var problematiskt med första delen är nu borta, det här är helt enkelt väldigt mycket bättre. Inte minst är jag förtjust över arkitekturen för svitens långa berättelse som är ovanlig och intressant; det är en sorts pussel, utan att alls vara det vi brukar kalla pusseldeckare, en bild som successivt växer fram rumsligt avgränsad av en specifik geografi i Östergötland med centrum i fiktiva Hedsbro, i en nutid som färgas av olika historier och befolkad med ett antal olika återkommande personer med olika typer av relationer till varandra. Vanligast i genren är en återkommande huvudperson och en given kronologi i en serie, men så är det inte här. Huvudrollen växlar mellan de återkommande karaktärerna och utsnitten i tiden kan vara överlappande. Det kommer alltså olika perspektiv inom den gemensamma ramen som successivt bygger en större bild. Unikt är det inte, bland andra har Camilla Grebe gjort något strukturellt liknande, men det är ovanligt och dessutom skickligt genomfört. Det specifika fallet i den här boken handlar om en hel familj i Hedsbro som plötsligt försvinner.”

Läs hela recensionen här.

Övriga recensioner

”Hon är en bra berättare med sinne för både spänning och tempo.”
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Röd hibiskus är en bladvändare (…) Jag sitter på helspänn medan Hellbrand leder vägen genom en Östgötaslätt prunkande i högsommarvärmen. Hennes miljöbeskrivningar lyckas fånga det trötta och oroliga sommarlandskapet – ständigt växlande mellan hetta och skyfall, lugnet och stormen. (…) Genuint spännande.”
Lovisa Åslund, Norrköpings tidningar

”Jag sträckläste den här i natt. En riktigt, riktigt vass deckare.”
Jenny Lindh, TV4, om Dragoner

”En fängslande historia där hemligheter och dolda begär bubblar under ytan i en bedrägligt oskyldig, fascinerande och sällan skildrad miljö.”
Therese Bohman, författare, om Dragoner

”En sällsynt trovärdig berättelse om hur hot och brutalt våld kan tvinga de flesta som i grunden är laglydiga människor till sånt de aldrig skulle göra annars. Och hur svårt det är att ta sig ur en sådan situation.”
Lotta Olsson, Dagens Nyheter, om Svinskytten

“Skickligt snärjer hon läsaren med ledtrådar åt olika håll och bygger upp en allt mer oroande känsla av att något fruktansvärt har hänt eller möjligen ska hända, samtidigt som hon i förbifarten berättar om både vacker natur, bittert hat, fågelsjöar och hjälplöst beroende.”
Lotta Olsson, DN, om Dragoner

1 kommentar på “Gertrud Hellbrand, Röd hibiscus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *