Hur kom ”Påskekrim” till?

Påskekrim – en 100 år gammal tradition

Vårens stora högtid påsken är runt hörnet, så varför inte satsa på en deckare? Men vad har äggfestivalen med deckare att göra? Påskekrim är en 100 år gammal tradition i Norge och finns i grannlandet på TV, i radio, i tidningar, på mjölkkartonger, och i affärernas bokhyllor. Men varför?

Svenska webbsajter började skriva om fenomenets införande i Sverige 2008. 2012 uppmärksammande LitteraturMagazinet hur man har försökt att få trenden etablerad i Sverige, och kanske har det fungerat för 2018 skrev förlaget Norstedts att påsken är ”kriminalromanens stora högtid”.

Det började 24 mars 1923. På Oslotidningen Aftenpostens framsida kunde man läsa rubriken ”Bergenstoget plyndret i natt”. Nyheten spred sig som ett rykte om gratis kanelbullar och blev en snackis. Det var bara det att det inte hade varit något rån. Långt innan ”fake news” kom Gyldendals förläggare Harald Grieg på idéen att han skulle marknadsföra en bok med en annons i tidningen. Boken hette samma som rubriken och skrevs av Jonathan Jerv, ett alias för studenterna Nordahl Grieg (Haralds bror) och Nils Lie. På den tiden utgav förlaget de flesta böcker under hösten, då det gick mot mörkare tider och man spenderade mer tid innomhus. Harald Grieg ville gärna sälja böcker under våren också och hade tur, för annonsen blev en succé.

Påskdeckarna etablerade sig sannolikt med grund i hur norrmän firar påsk. Den norska påskledigheten är nämligen världens längsta. Norrbaggar tar upp till 10 dagar ledigt och åker till sin hytte, stugan som enligt idealbilden ska ligga isolerad i skogen eller i bergen. Där ska man åka skidor eller pimpla och sen tända i kaminen och njuta av en deckare resten av kvällen. Så mycket annat än att läsa böcker är det ju inte att göra när man firar påsken utan internet och med dåliga radiosignaler. Helst ska deckaren vara en pocket så man inte behöver släpa med sig en tung inbunden bok i ryggsäcken.

Men det får inte vara en vilken som helst deckare. I första hand ska det vara en lagom blodig brittisk mysdeckare med en godsägare på landet. Godsägare har bibliotek och där är det praktiskt att samla de misstänkta för att peka ut den skyldige. Den regeln är kanske lite snäv men många brittiska ”mysmord” har det blivit i de norska påskfjällen, inte bara i böckerna men också i TV som är den modernare arenan för påskekrim.

Nu för tiden kryllar det av deckare i bokform och i TV året runt, så behovet av att fördjupa sig i giftmord på baroner och betjänter känns inte lika tryckande. Å andra sidan är påskledigheten den sista möjligheten att sitta inomhus med varm choklad, en spännande bok och gott samvete innan sommaren tar över och man måste bada var och varannan dag.

Glad påsk!

Glenn Folkvord

2 kommentarer på “Hur kom ”Påskekrim” till?

  1. Hej! Trevligt inslag Glenn .. har alltid undrat varför Norge lanserat ”påskekrim”🐣.
    Ska kika på dina påskläsningstips!
    Glad påsk i förskott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *