Jan Guillou, Eventuellt uppsåt

Journalistveteranen Erik Ponti och hans gamle vän från förr, underrättelseofficeren Carl Hamilton, är inte vilka pensionärer som helst.

Närmast som hobby har de inlett ett projekt som går ut på att sabotera telefoner och datorer för landets alla telefonbedragare.

Men när Putins Ryssland anfaller Ukraina förändras förutsättningarna radikalt. Carl Hamilton återinkallas i tjänst och plötsligt får de två vännerna tillgång till hisnande militära resurser. Inom kort har de utvecklat en form av elektronisk krigföring som skulle kunna förinta hela den organiserade brottsligheten.

Men då ställs de inför ett avgörande dilemma: Helgar ändamålet vilka medel som helst?

Med Eventuellt uppsåt – Att döda ortens gangsters fortsätter serien med de två välbekanta roman-personerna i ett kärt återseende. Den ena med oöverträffade kunskaper och erfarenheter av militära operationer, den andra med intellektuell kapacitet och journalistiska bedrifter i bagaget. Tillsammans bildar de firma Hamilton och Ponti.

Med tre avslutade romanserier och över 13 miljoner sålda böcker enbart i Sverige är Jan Guillou ett av våra mest betydande författarskap. Under fem decennier har han fängslat, engagerat och underhållit en stor läsarskara.

Författaren

Jan Guillou är född i Stockholm. Efter studentexamen 1964 på Viggbyholmsskolan läste han juridik i två år, innan han inledde sin journalistkarriär som reporter på Fib/Aktuellt 1966. Därefter fortsatte han till Folket i Bild/Kulturfront 1970–1975, i vilken han bland annat avslöjade den s.k. IB-affären 1973. Debut som programledare i TV gjorde han 1981, i SVT:s Magasinet.

Jan Guillous omfattande författarskap inleddes 1971 med romanen Om kriget kommer. Sammanlagt har han skrivit över femtio böcker.

Över 13 miljoner sålda böcker enbart i Sverige. Det är ett sätt att sammanfatta Jan Guillous betydelse för svensk litteratur och samtidsdebatt. Under det halva sekel som Jan Guillou har varit aktiv som författare har han fängslat, engagerat och underhållit en allt större läsarskara.

Ondskan skulle bli en monumental framgång, inte direkt men genom åren som gått. Med över 1 miljon läsare är den än i dag ett standardverk i många skolors svenskundervisning. Som journalist var Jan Guillou redan ett högt respekterat namn inom svensk journalistik. Grunden till sitt journalistiska genombrott lades när han tillsammans med kollegan Peter Bratt för tidskriften Folket i Bild/Kulturfront avslöjade IB-affären.

Efter dekalogin om Hamilton, som avslutades 1995, kom de fyra böckerna om tempelriddaren Arn Magnusson. I serien Det stora århundradet har han decennium för decennium skildrat 1900-talet utifrån släkten Lauritzens öden.

I januari 2022 utkom Den som dödade helvetets änglar, den första delen i en ny serie med två välbekanta romanpersoner i huvudrollen – Carl Hamilton och Erik Ponti. Eventuellt uppsåt är den andra delen i serien, som utkommer i april 2023.

Film

Följ med på besök hemma hos Jan Guillou här.

Bokens Afton

Jan Guillou är gäst på Bokens Afton, tisdag 25 april 2023. Biljetter finns i kassan och i vår webshop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *