Monica Rehn, Lögnaren

Den framgångsrike författaren Fabian Hammar och hans nya hustru Amanda bor centralt i Stockholm, och utåt sett har de allt. När Fabian får ett brev där han anklagas för våldtäkt av den anonyma avsändaren tror han att ännu en galen stalker dykt upp, men i brevet finns besvärande detaljer som väcker hans tvivel om vad som egentligen hände på hotellet i Visby förra sommaren.  

Våldtäktsanklagelsen når medierna och drevet tar fart. Omvärlden måste välja sida. Men anklagelsen är bara början, och när Amanda plötsligt försvinner vid ett midsommarfirande ökar misstankarna mot Fabian. Hur han än bedyrar sin oskuld förvandlas han till en enda sak: Sveriges mest hatade man.  

Samtidigt får vi följa en kvinna i hans närhet som en gång i tiden levde ett helt annat liv. Vem är hon? Hur långt är hon beredd att gå för att nå sina egna mål?  

Lögnaren är en psykologisk spänningsroman som vrider på begreppen skuld och oskuld. Vem är lögnare och vem äger sanningen?

Recensioner

Lottens BokBlogg har läst Lögnaren och skriver i sin recension följande.

Varför jag läste den: Jag gillade Monica Rehns debutroman Moratium, så när jag såg att hon skulle komma med en ny visste jag att jag ville läsa den. Förlaget skickade ett exemplar, och jag började på den strax därefter.

Vad jag tyckte om denLögnaren är en välskriven bladvändare av hög kvalitet. Jag var imponerad av Monica Rehns debut Moratorium, och jag är kanske ännu mer imponerad av Lögnaren. Det är så här jag vill ha en psykologisk spänningsroman. För spännande är det. Från början till slut. Jag sträckläste den.

Lögnaren är en mycket skickligt och snyggt uppbyggd berättelse. Vartannat kapitel är benämnt ”han”, vartannat ”hon” och tidslinjen dem emellan är inte helt klar. Istället för att förvirra så bidrar det till spänningen. Han-kapitlen är skrivit i tredje person, hon-kapitlen i första person, och det gör att man får olika ingångsperspektiv. Jag tycker om språket i Lögnaren, det är väl avvägt, och som läsare får man exakt så många detaljer som man behöver. Det finns inget överflöd av onödiga utläggningar, men det är heller inte stramt. Perfekt för att få fram spänningen. Jag läser mycket spänningslitteratur, och det är inte ofta jag lyckas bli överraskad, men här blir jag det under läsningen.

Läs hela recensionen och upptäck betyget genom att klicka här.


”Vad vi än gissar på vägen mot avslutningen så kommer vi att ha fel; det här är en mycket intelligent intrigkonstruktion som generöst bjuder på många oväntade vändningar, reser intressanta frågor som får överraskande svar som skapar nya frågor ( ) Dessutom mycket välskrivet med ett språk att njuta av och komplexa karaktärer som växer ut till levande och intressanta människor. Jag är förtjust när en författare överträffar mina höga förväntningar och det gör Monica Rehn med sin nya bok!” 

Anders Kapp, Kapprakt


”Monica Rehns debutbok ’Moratorium’ var i mitt tycke en av 2019 års bästa spänningsdebuter, och här visar hon att det inte var en lyckträff (…) ’Lögnaren’ är en riktig bladvändare”

Johan Zillén, Bokboxen 

1 kommentar på “Monica Rehn, Lögnaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *