Sharon Goslin, Bokhandeln i fyrtornet

Maud Granholm har läst en berättelse om böcker, kärlek, missuppfattningar och dolda hemligheter. Allt inbäddat i en vacker kustmiljö nära Aberdeen i Skottland

I den lilla byn Newton Dunbar står ett fyrtorn som byggdes i början av 1800-talet. Där ligger nu den enda bokhandeln i området och den har många stamkunder. I byn finns bara en huvudgata och där hyr journalisten Tom ett hus. Tanken är att han skall skriva sina memoarer, men det visar sig inte vara helt enkelt. Rachel kom till byn för fem år sedan i en gammal husbil, när bilen havererade flyttade hon in i fyrtornet och där har hon blivit kvar. Tillsammans med ägaren Cullen sköter hon bokhandelns affärer och när hennes arbetsgivare plötsligt dör får Rachel uppdraget att driva affärerna vidare. Cullen hade inga barn så hans advokat söker med ljus och lykta efter en arvinge till bokhandeln, tornet och grindstugan i dalen bredvid.

På sin dödsbädd nämner Cullen något om taket i det rum som Rachel hyr i bokhandelns övervåning och där hittar hon en väl dold hemlighet som fyrens väggar dolt i över 200 år.

Historien säger att tornets byggherre James Mc Donald dog i en brand i början av 1800-talet och att det var hans galna hustru som satte eld på godsets huvudbyggnad. Men enligt de dokument som Rachel hittar så ritades tornet av någon med initialerna E.A.M vilket inte stämmer med de uppgifter som historien  burit med sig under åren.

”Ingen får veta. Jag var här och inte här och ingen får veta.
Tornet måste stå kvar, för dem båda.
Men ingen får någonsin veta.
Den är inte här.
Den är inte här.
Den var aldrig här.
Aldrig.
Snälla. Snälla håll den hemlig.
E.A.M.”

I den lilla byn finns också den unga Gilly, stamgästen Ron med collien Bukowski, Ezra och geten Georgette som ofta rymmer och konstnären Edie. Där finns också Dora McCreedy som under många år visat ett stort intresse för fyrtornet på kullen och marken kring det nedbrunna godset.

Här finns vänner och fiender, dolda sanningar och många missförstånd, men också värme och medmänsklighet.

Under tiden som Rachel söker sanningen om tornet, söker Tom efter sanningen om Rachels förflutna och när advokaten äntligen hittar en arvinge vet alla att tornets och bokhandelns öde ligger i en främlings händer.

Hur ser den nya ägaren på sitt arv, kommer tornets hemligheter fram i dagsljuset, var Mc Donalds fru så galen som ryktet säger och kan bybornas missämja redas ut?

Sharon Goslin bjuder till en början på en lite rörig upptakt med en kavalkad av färgstarka karaktärer. När jag väl kopplat greppet om historien så blir det här en välskriven och riktigt charmig läsupplevelse. Historien om tornets hemligheter är det som intresserar mig mest, men jag förstår att författaren behöver bädda in berättelsen i bybornas liv och intriger för att den skall få både kropp och själ.

”Ingen läsning är mödan värd om den inte är underhållande” sa W Somerset Maugham och visst bjudet Sharon Goslin på underhållning.

Maud Granholm
@basilica55

Författaren

Sharon Goslin, journalist och författare som skriver om filmer och tv-serier i sci-fi-och fantasygenren. Hon har också skrivit ett flertal ungdomsböcker. Med debutromanen Huset nedanför klipporna gav hon sig in i feelgoodgenren och i januari kom uppföljaren Bokhandeln i fyrtornet. Sharon Gosling bor i en by i nordvästra England.

1 kommentar på “Sharon Goslin, Bokhandeln i fyrtornet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *